10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 15 Cevapları
Uygulayalım
Aşağıdaki metinde geçen felsefe tanımlarını okuyup tanımların ortak ve farklı yönlerini ilgili kutucuklara yazınız.
Platon’a (MÖ 427-347) göre felsefe, düşünme yoluyla ideaların (formların) bilgisini kavramadır.
Immanuel Kant’a (İmanuel Kant, 1724-1804) göre felsefenin görevi yanlış anlamadan doğan aldanmaları ortadan kaldırmaktır.
Aristoteles’e (MÖ 384-322) göre felsefe, var olanın ilk temellerini ve ilkelerini araştırma bilimidir.
Karl Jaspers’a (Karl Yespırs, 1883-1969) göre felsefe, yolda olmak demektir.
el-kindî’ye (801-873) göre insan sanatlarının değer ve mertebe açısından en üstünü olan felsefe, insanın gücü ölçüsünde varlığın hakikatini bilmesidir.
Hilmi Ziya Ülken’e (1901-1974) göre felsefe, bir eleştirme ve tespit etme faaliyetidir.
Fârâbî’ye (870-950) göre felsefe, var olmaları bakımından varlıkların bilinmesidir.
Takiyettin Mengüşoğlu’na (1905- 1984) göre felsefe, insanın kendisinin ne olduğunu, onun varlık alanlarıyla olan bağlarını, insanın kozmostaki problemini incelemeye, anlamaya çalışır.
İbn Sînâ’ya (980-1037) göre felsefe, insanın, eşyanın ve bütün var olanların hakikatına vakıf olmak suretiyle yetkinleşmesidir.
Tanımların Ortak Yönleri: Gerçek ve doğruyu aramak amacıyla kullanılan felsefenin tek bir tanımı yoktur. Felsefeci sayısı kadar tanımı var denilse yanlış olmaz. Özellikle tanımların ortak yönü bilmektir. Felsefenin temel kavramlarından hakikati bilmeyi temele koyarak tanımlamalar yapmışlardır.
Tanımların Farklı Yönleri: Felsefi tanımların farklılığı felsefecilerin odak noktasından kaynaklanmakta. Bir kısmı sonuçta bilmeye odaklanırken bir kısmı düşünme sürecinin kendisine bir kısmı bilme amacına odaklanmışlardır. Bazıları da yanlış bilgilerin ayıklanmasına odaklanmıştır. Farklı zamanlarda, değer yargılarının farklı olduğu kültürlerde yaşamış olan kişiler tarafından tanımlanmış olmaları.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.