10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 11 Cevapları
Sorular
1. İnsanlar neden merak ederler?
Merak, canlıları yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren bir histir. Neden meraklı olduğumuzu açıklamak için ileri sürülen bir görüşe göre, yeni ve karmaşık şeyler beyinde belirsizlik hissine neden oluyor. Merak ise canlıların kendilerini hoşnutsuz hissetmesine neden olan bu histen kurtulmayı sağlıyor.
Merak insanlar olarak bize anlamsız şeyler yaptırabiliyor. Hayatımız boyunca görmeyeceğimiz insanlarla ilgili bilgi topluyor, kullanmayacağımız bilgileri arıyor veya bir daha gitmeyeceğimiz yerleri keşfediyoruz. Soru işaretlerini yanıtlamaya derinden bağlıyız.
2. Bilgi, zaten var olan mı yoksa aranılan bir şey midir?
- Bilgi var olan bir şeydir. Ancak bu aranılan bir şey olmadığı anlamına da gelmez. Yani bilginin varlığı onun herkes tarafından bilindiği manasına gelmez. Aynı zamanda var olan bilgi, aranılan bir bilgi de olabilir.
- Dolayısıyla sorunun cevabı hem olan hem de aranılan bir şey olarak değerlendirilebilir.
3. Her sorunun bir cevabı var mıdır?
- Her sorunun bir cevabı vardır. Ancak her cevap doğru olmayabilir.
- Yani bilinmeyen bazı soruların cevapları da vardır ancak cevapları soruyu soranı tatmin etmeyebilir. Ya da kesin yargı içerip yanlış da olabilir.
Örneğin uzayda başka canlılar var mı?
- Olabilir
- Yoktur
- Vardır
4. Yaşama dair sorulara cevap arayan alanlardan biri felsefe olabilir mi?
Felsefe nedir: Var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması.
Felsefenin amacı: Hayata dair nedensellik araştırmaları, var olmanın nedenlerini sürekli araştıran bir dal olan felsefe insan hayatına dair yaşama dair sorulara cevap bulmak asıl amacıdır.
Hayata dair felsefi sorular
- Neden hiçlik yerine bir şeyler var?
- İçinde yaşadığımız evren gerçek mi?
- Özgür irademiz var mı?
- Tanrı var mı?
- Ölümden sonra yaşam var mı?
- Herhangi bir konuyu objektif olarak algılamak mümkün müdür?
- En iyi ahlaki sistem hangisidir?
- insanlar neden varlar?
- Var olma koşulları nelerdir?
5. İnsanların merak etme ve sorgulama özellikleri olmasaydı hayatları nasıl olurdu?
İnsanların merak etme ve sorgulama özellikleri olmasaydı; insanlar merak duygusuna sahip olmadığı için çevrelerini araştırma gereği duymazlar ve yeni bilgiler edinemezlerdi. Dolayısıyla bilim ve teknolojide ilerleme sağlanamazdı. Bugün hayatımızı kolaylaştıran bir çok teknolojik aletten mahrum kalırdık.
Merak etme duygumuz olmasaydı kendimizi geliştiremezdik. Merak duygumuz olmasaydı hayatla bağımız kopardı. Zihnimizi gelişemezdi.
İnsanların sorgulama yetileri olmasa idi her söylenilen bilgiyi mutlak doğru olarak kabul eder ve hata yapabilirler, yanlış bilgiler edinebilirlerdi. Edinilen yanlış bilgiyi değiştirmek ise yeni bir bilgi öğrenmekten bile zordur. Bu nedenle sorgulamasalardı düşünce dünyaları gelişemezdi ve yine bilim ve teknoloji anlamında bir gelişme sağlanamazdı. Hayatınızda neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemezdik ve bir kaos ortamı oluşurdu. Günlük yaşamımız , insanlar ile iletişimimiz her şey çok karmaşık olurdu. Belki de bize öğretilen tek bir doğruya inanırdık hayatımız tek düze olurdu, canlılığını yitirirdi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.