10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 37 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 37 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 37 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Tabloda verilen felsefi soruları inceleyiniz.
2. Bu sorulara ilişkin ortaya konulmuş düşünceler hayatımızı nasıl etkiler? Değerlendiriniz.

İnsan nedir

Cevap: İnsanlar üzerine günümüze kadar bir çok araştırma yapılıp kitaplar yazılmış ama yine de insan nedir sorusuna tam olarak cevap verilememiştir. İnsan dediğimiz canlı bir organizmadır, tarih boyunca aşağılanmış ve yüceltilmiştir ama kimse ortasını bulamamıştır. 

İnsan Allah’ın en muhteşem eseri mi, yoksa yaradılışından beri cennetten kovulan, gözünü kırpmadan kendini şeytana satabilecek canlı mı, düşünen, akıllı bir varlık mı, yoksa ezbere yaşayan, bildiğinden, inandığından şaşmayan sabit fikirli canlı mı? Konuşabilen, düşünebilen bir varlıktır insan. Hayvanlarda düşünür peki onların insanlardan farkı nedir? Hayvanlar içgüdüsel ve imgesel düşünürler, insanlar ise kavramsal düşüncelerini dile getirebilen, gerçekleştirebilen canlılardır, bu yüzden kimse düşünceyi onu ifade eden sözcüklerden ayıramaz insan bunlardan ibarettir çünkü.

İdeal toplum nasıl olmalıdır

Cevap: İdealler kişilere göre değişiklik gösterir. bu nedenle ideal toplum kavramı yanlıştır, herkesi memnun edebilecek bir toplum oluşması da mümkün değildir. İnsan, tarihin hemen hemen her döneminde topluluk olarak, becerebildiği ölçüde de toplum halinde yaşama gereksinimi duymuştur. Bununla birlikte insanın müşterek olarak yürüttüğü her yaşam formunda, gerek iş bölümü gerekse işbirliğinde olsun, tarihin her döneminde bir rıza ve itaat probleminin ortaya çıktığı sosyolojik bir vakıadır. Yönetim şekillerinin dönüşmesi, sınıfsal farklılıkların oluşması, iç ve dış alanlarda yürütülen savaşlara kadar aynı problemin varlığından kaynaklı birçok tarihsel fenomenin tespitini yapmak mümkündür. İtaat ve rıza problemlerini herkesin lehine ortadan kaldırabilecek, insanın doğal durumundan çıkarıp hukuki bir varlık olma aşamasına  geçirecek bir ideal toplum ve yönetim istemi de bu gelişmelere paralel olarak düşüncenin devindirdiği her toplumsal birliktelikte talep edilmiş; bahsedilen problemlerin  çözüme kavuşturulması için düşünürler, ilâhiyatçılar ve özellikle filozoflar tarafından önerilerde bulunulmuştur.

Devlet düzeninin olmadığı bir yaşam biçimi olanaklı mıdır

Cevap: Siyasi sınırları ifade eden ve orduları olan devletler yerine, kültürlerin ve yaşamın renklerini ifade eden farklılıkların yaşandığı iç içe geçmiş özgür coğrafyalar olsaydı neler olurdu? Devletler olmasaydı, devletler arasında yürütülen kirli pazarlıklar, kirli savaşlar, kirli rekabetler de olmazdı, dünya kaynaklarını fütursuzca kullanmazdık, yöneticiler güya kendi devletlerinin yaşaması için geriye kalan tüm insanlığı yok sayamazlardı. Ordular olmasaydı askerler de olmazdı, silahlar ve bu silahları satan tüccarlar da. O zaman ekonomik dar boğaza giren ya da ordusunu güçlendiren ülkeler, başka ülke insanlarının ölmesi pahasına savaşlar organize edemezlerdi. Sizler de olumlu ya da olumsuz ilaveler yapabilirsiniz.

Hayatın anlamı nedir

Cevap: Felsefi bir soru olan “Hayatın anlamı nedir?”, farklı insanlar tarafından farklı şekillerde algılanabilir ve “anlam” sözcüğünün buradaki belirsizliği farklı açıklamalara yol açar: “Hayatın kökeni nedir?”, “Evrenin ve yaşamın doğası nedir?”, “Hayatı değerli kılan şey nedir?”, “İnsanın hayattaki amacı nedir?

Gerçek nedir? Doğruluk nedir

Cevap: Somut gerçeklik insan zihninden bağımsız olarak var olan, varlığı insana bağlı olmayan maddesel gerçekliklerdir. Soyut gerçeklik ise bizzat insanın akılsal ve ruhsal yönüne bağlı olan gerçekliklerdir. Bir çınar ağacı somut gerçekliğe, matematiksel temel önermeler soyut gerçekliğe örnek gösterilebilir

Bilimin değeri nedir

Cevap: İnsanlar, bilimsel gelişmeler karşısında bilimin etkileri üzerine düşünmüş ve konuyla ilgili görüşlerde bulunmuştur. Bilimin değeri üzerine şekillenen bu görüşler, genel olarak iki bakış açısının oluşmasına neden olmuştur. Bunlar bilimin insanlık için faydalı olduğunu düşünen bakış açısıyla onun zararlı olduğunu düşünen bakış açısıdır.

İyi ve kötü nedir

İyi: İnsanın yapması gereken davranışlardır. Ahlakça değerli olandır. Ahlak felsefesinin temel kavramıdır. İyi genel olarak insana, çevresine, topluma ve insanlığa yararlı olan şeydir. Fakat toplumdan topluma değişiklik gösterir. Örneğin: Eski Yunan toplumunda çocuğun hırsızlık yapmasına iyi gözle bakılması.

Kötü; iradeli olarak yapılan, ahlaki kurallara ve iyiye aykırı olan; mutluluğa, ideallere, amaçlara ulaşmaya engelleyen davranışın özelliğidir. Ahlak bakımından olumlu bir anlam taşıyan iyi ile olumsuz bir çağrışım uyandıran kötünün simgelediği nesne, istek ve davranışlar bütünü.

Dil ve gerçeklik arasında nasıl bir ilişki vardır

Cevap: Dil, insanların kendisini ifade ettiği ve birbirleriyle anlaşmasını sağlayan en kullanışlı, en gelişmiş ve en önemli araçtır. Yani dil, iletişim, anlatma ve anlama aracıdır. İletişim ve anlaşma olmazsa insanlar bir araya gelerek toplumu oluşturamazlar. Felsefe bir takım önermeler kümesidir. Bu önermeler kümesi dil ile ifade edildiğinden, felsefe ile dil arasında sıkı bir ilişki vardır. İnsanlar dil aracılığıyla bir bağ kurar. İnsan olmanın en önemli özelliği dili kullanmaktır. Dil ile herhangi bir zihinsel faaliyet açığa vurulur, yani zihin hayatımız dil üzerine kurulmuştur.

İnsan, diğer varlıklardan “akıllı-düşünen” olmasıyla da ayrılır. Düşünme ile dil arasında yoğun bir ilişki vardır. Dilin sağladığı soyut düşünme gücü insanın kendi dışındaki gerçekliği kavramlaştırmasında, çevreyle ilişki kurmasında en önemli etkendir. Gerçekliği algılayışımız da dil sayesinde mümkündür. Dil olmadan insan bilgi, teknik, sanat, felsefe gibi ürünleri ortaya koyamazdı. Dil ile felsefenin çok yoğun bir ilişki içinde olması sebebiyle dil felsefesi disiplini ortaya çıkmıştır.

1. Ötanazinin yasal olup olmaması gerektiğini sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: Bence her canlının kendi yaşamı hakkında söz sahibi olma hakkı olmalıdır. Eğer ki ötenazi istiyorsa bu hakkın sorgulanmaması ve o kişiye bu hakkın tanınması gerektiğini düşünüyorum.

2. Tartışma sonucunda elde ettiğiniz ortak görüşleri not ediniz.

Cevap: Kimi arkadaşlar bana katıldılar ama kimileri ise bu görüşüme karşı çıktılar.

3. Sizce ötanazinin yasal olup olmamasında sadece doktorların veya hastaların görüşü yeterli midir? Niçin?

Cevap: Bence yeterlidir. Çünkü insanların kendi yaşamları üzerinde kendi kararlarını alma hakları olmalıdır.

4. Ahlak felsefesinin insan eylemleri üzerindeki etkileri başka hangi alanlarda etkilidir? Örnekler veriniz

Cevap: Din Alanında, Sosyal yaşamda, Sosyolojide bence çok önemli etkileri olabileceğini düşünüyorum.

Kaynak:Eğitim Sistem

60
62
60
61
62
61
63
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.