10. Sınıf Biryay Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 269-270 Cevapları
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Okuduğunuz metinde geçen "Canımıza can katmak, kolayına gitmek, elden gelmek" deyimlerinin anlamlarını söyleyerek cümle içinde kullanınız.
Canıma can katan o bakışlarında beni mahrum etme.
Babamın yıllarca uğraşıp didinerek aldığı ev, amcamın yanlışlarla dolu hayatı nedeniyle elimizden gitti.
Elden gelen bir şey olsa sana yardımcı olurduk.
2. Metinde “Balıkçı” diye söz edilen kişi kimdir? Bodruma ne tür katkılar sağlamıştır?
Cevap: Metinde “Balıkçı” diye söz edilen kişi Halikarnas Balıkçısıdır. (Cevat Şakir Kabaağaçlı) Bodrum’un tanınmasını, turizm cenneti olmasını ve doğasının korunmasını sağlamıştır.
3. Metinde yazar Bodrumlulara neden sitem etmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Yazar Bodrumluların Halikarnas Balıkçısının bıraktığı emanete (doğasına) sahip çıkmadıkları için sitem etmektedir.
4. Okuduğunuz metinden Bodrum ile ilgili hangi bilgilere sahip oldunuz? Anlatınız.
Cevap: Okuduğum metinden Bodrum’un tarihi, kültürü, doğası, yeme-içme kültürü hakkında bilgilere sahip oldum.
5. Daha önce okuduğunuz Otoray Yolculuğu adlı metinle Bodrum adlı metni karşılaştırınız. Aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları söyleyiniz.
Cevap: Otoray Yolculuğu ve Bodrum adlı metinlerin her ikisi de gözleme dayalı yazılardır. İkisi anlatım ve dil olarak birbirinden ayrılıyor. Bodrum adlı metinde daha çok ayrıntıya girilmiş ve Bodrum daha geniş anlatılmıştır.
6. Metinde yazarın herhangi bir yönlendirmesi söz konusu mudur? Yazarın kullandığı öznel ve nesnel yargılara örnekler veriniz.
Cevap: Metinde yazarın herhangi bir yönlendirmesi söz konusudur.
Öznel yargılar: Bodrum’un ekmeği francala kadar pişkin ve lezzetli idi. Yüksek burçlarından aşağıya bakıp beyaz dalgaları seyretmek, ne kadar hoşsa, şehrin süsü ve özelliği olan bu kalenin denizden görünüşü, hele sabah gün doğarken koya saldığı pembe, mavi ve sarı yankılar o kadar güzeldir.
Nesnel yargılar: Kahveci, bakkal, berber, hepsi dükkânlarının kapısına çıkmış güneşleniyorlardı. Ne var ki günün birinde de Bodrum’dan ayrılıp İzmir’e taşınmıştı.
7. Yazarın “Mavi Anadolu” fikrinden yola çıkarak okuduğunuz metindeki medeniyetlere ait hangi tarihî bilgilere yer verdiğini söyleyiniz.
Cevap: Anadolu, Mısır ve Yunan medeniyetlerine ait tarihî bilgilere yer verilmiştir.
Etkinlik
Aşağıdaki metinleri tabloda verilenlere göre değerlendiriniz.
I. Metin | II. Metin |
Konu: Bodrum anlatılmış. | Konu: Bodrum anlatılmış. |
Anlatım Biçimleri: Açıklayıcı, betimleyici, öyküleyici anlatım | Anlatım Biçimleri: betimleyici, öyküleyici anlatım |
Dil ve Anlatım: Sade dille yazılmıştır. Düz cümleler kullanılmıştır. | Dil ve Anlatım: Sade dille yazılmıştır. Devrik ve eksiltili cümleler kullanılmıştır. |
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.