1, 2 ve 3’lere özel yetenek taraması başladı
Seçilecek yeni özel yetenekli öğrenciler, zenginleştirilip farklılaştırılan yeni etkinlik programları üzerinden Bilim ve Sanat Merkezleri'nde (BİLSEM) eğitim alacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, AA muhabirine açıklama yaptı. Bilgili, Türkiye'de özel yetenekli öğrencilerin eğitimi ile ilgili en kapsamlı destek eğitim modelinin uygulandığı kurumların BİLSEM'ler olduğunu ifade etti.
1, 2 VE 3’LERE ÖZEL YETENEK TARAMASI BAŞLADI
Bilgili, Bilim, sanat, spor ve benzeri alanlardaki özel yetenekli çocuklara yeteneklerine uygun eğitim içeriği ve ortamı sunmanın bakanlığın öncelikli politikaları arasında olduğunu ifade etti. Bilgili, çocukların akranlarından ayrıştırılmadan, doğalarına uygun bir eğitim yöntemini amaçladıklarını söyledi.
Bilgili, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı "2023 Eğitim Vizyonu"nda, özel yetenekli öğrencilere yönelik hedeflerin bulunduğuna işaret etti. Ülkedeki özel yetenekli öğrencileri Türkiye'nin gelişimi açısından son derece stratejik bir unsur olarak gördüklerini vurgulayan Bilgili, şöyle devam etti:
2023 EĞİTİM VİZYONUNA GÖRE
"Bakanlığın hazırlığı 2023 Eğitim Vizyonu, özel yetenekli öğrenciler konusunda yenilikler getiriyor. Dolayısıyla bu vizyon çerçevesinde özel yetenekli öğrencilerimizin eğitimine yönelik yeni bir kurgu yaptık ve bu doğrultuda bütün tedbirlerimizi aldık. Bu doğrultuda, özel yetenekli öğrencilerimizin BİLSEM'lerdeki eğitimlerin zenginleştirilmesi için çalıştık. Vizyon doğrultusunda BİLSEM'lerde eğitim alacak öğrenciler için farklılaştırılmış ve zenginleştirilmiş yeni etkinlik programları hazırladık. BİLSEM'lerde ayrıca üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle olan ilişkilerimizi artırmak için de hazırlıklarımızı da tamamladık. İldeki üniversiteler, sanat kurumları, atölyeler, özel kuruluşlar, fabrikalar gibi kurumların hepsi BİLSEM'lerdeki öğrencilerin etkinliklerini yapabilecekleri kurumlar. Programların büyük kısmı bu mekanlarda işleniyor. Yani öğrencilerimiz hem kendisi yapacak hem kendisinin yaptığı işi bir ustanın nasıl yaptığını gözleyebilecek, izleyebilecek. Çeşitli kurum ziyaretleri, meslek büyüklerinin, bilim adamlarının BİLSEM'lere davet edilmesi gibi etkinlikler de yapılıyor."
BİLSEM SAYISI 135’E ÇIKTI
Yeni özel yetenekli öğrencilerin erişilebilirliğini artırmak için bu yıl BİLSEM'lerin sayısını 135'e çıkardıklarını bildiren Bilgili, bu sayıyı daha da artıracaklarını açıkladı. Bilgili, ilkokul, 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri arasından resim, müzik, zihinsel yetenek gibi alanlarda özel yeteneği olan öğrencileri tanılama sürecini de başlattıklarını kaydetti.
Türkiye'de yaklaşık 43 bin öğrencinin BİLSEM'lerde kendi kabiliyetleri doğrultusunda zenginleştirici bir eğitim aldıklarını aktaran Bilgili, şöyle konuştu:
TARAMA UYGULAMASI ÜCRETSİZ OLACAK
"Bu yıl, özel yetenekli öğrenci tanılama sürecini de başlattık. Buna göre, sınıf öğretmenlerimiz, yetenek alanlarına göre öğrencilere ait gözlem formlarını doldurma işlemlerine başladılar. İlk defa 2015 yılında tablet bilgisayar üzerinden yapılan grup tarama uygulaması bu yıl da 81 ilimizde 19 Ocak 2019'da başlayacak. Bu yıl grup tarama uygulamasını ücretsiz planladık ve 500 bin civarı başvuru olacağını düşünüyoruz. Tüm hazırlıklarımızı ona göre yaptık.
Aday gösterilen öğrencilerimiz yetenek alanına bakılmaksızın öncelikle tablet bilgisayarlarla grup tarama uygulamasına alınacak ve yetenek alanlarının her biri için ayrı olacak şekilde Türkiye ortalamalarına göre belirlenen baraj puanlarını geçen öğrencilerimiz bireysel değerlendirmeye tabi tutulacak. Genel zihinsel, görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmelerimiz yapılacak."
Bilgili, ilkokulun ilk üç sınıfında öğrenci kabulünün ardından özel yetenekli öğrencilerin 12. sınıf sonuna kadar farklılaştırılmış bir şekilde kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamayı amaçlayan eğitimlerin verildiği BİLSEM'lere devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.