Yeryüzünde hangi bölgelerdeki akarsu rejimleri düzenlidir

Yeryüzünde hangi bölgelerdeki akarsu rejimleri düzenlidir
Hangi akarsuyun rejimi daha düzenlidir, yeryüzünde hangi bölgelerdeki akarsu rejimleri düzenlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akarsu rejimleri, akarsu debisine göre değişmektedir. Su kaynaklarının varlığı akarsuların oluşmasında ve denizlere doğru akmasında etkili olmaktadır. Su kaynaklarının özellikleri oluşturdukları su yatağının şekillenmesinde etkili olmaktadır. Akarsular doğal su kaynakları olarak insanların kullanımına da açıktır. Birçok akarsuyun akış rejiminde insanların da etkisi bulunmaktadır. Akarsu rejimleri düzensiz de olabilir.

Akarsu rejimi, akarsu debisindeki değişikliklerdir. Akarsu debisi, akarsuyun herhangi bir kesitinden saniyede geçen suyun metre küp cinsinden değeridir. Eğer debideki değişiklikler su seviyesinde fazla bir değişiklik meydana getirmiyorsa bunlar düzenli rejimli akarsulardır. Özellikle Ekvatoral (Amazon, Kongo nehirleri) ve Ilıman Okyanus iklimine sahip Batı Avrupa gibi bölgelerde düzenli akarsu rejimleri gözlenir.

Yeryüzünde bazı bölgelerde akarsu rejimleri düzenlidir. Ekvator bölgesinde ve Batı Avrupa bölgesinde akarsu rejimleri oldukça düzenlidir. Amazon ve Kongo nehirleri de rejimi düzenli olan akarsular arasında yer almaktadır. Akarsu rejimlerinin düzenli olması yeryüzü şekillerinin düzenli ve toprak özelliklerinin de verimli olması anlamına gelmektedir.

11
0
15
0
2
13
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.