Yay dalgalarının yayılma hızı nelere bağlıdır

Yay dalgalarının yayılma hızı nelere bağlıdır
Yay dalgalarının yayılma hızı nelere bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yay dalgalarının yayılma hızı;

  • F kuvvetine
  • Yayın birim uzunluktaki kütle değerine bağlıdır.

Yay dalgaları atmalar oluşturur. Atmalar da belli bir yayılma hızına sahiptir. Bu yayılma hızı pek çok faktörden etkilenir. Örneğin, yaya belli bir F kuvveti uygulandığını düşünelim. Bu yayı gerip bıraktığımız zaman F kuvvetinin büyüklüğü o yayda gerçekleşen atmaların hızını da belirlemektedir.

Yayın kütlesi de atmaları etkiler. Bu durumda yayın yapıldığı materyaller de önem arz eder. Bu materyaller öz kütle açısından fark yaratır ki bu da, hacimle aralarındaki ilişki sonucunda kütleyi etkilemektedir. Öz kütlesi ya da hacmi fazla olan bir yayın kütlesi de o oranda fazladır diyebiliriz.

Bazı durumlarda soru çeşidine bağlı olarak ortamın/ yayın sürtünmesi ve ortam dirençleri ihmal edilebilir ya da hesaba katılabilir.

v = √(F/μ) bu formül, yayılma hızını formülize etmektedir. Buradan da gördüğümüz üzere birim uzunluk kütlesi mü ile gösterilirken; F dediğimiz değer de yaya uygulanan kuvvettir.

101
221
181
40
41
40
125
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.