Vacip nedir

Vacip nedir
İslamiyet'e göre vacip; farz ile sünnettin arasında yer alan, farz kadar kesinliği ve bağlayıcılığı olmayan emirlere denir. Peki vacip olan ibadetler nelerdir? Hanefi mezhebine göre vacip kaça ayrılır?

Vacip kelimesi, İslami bir kelimedir ve aslen Arapça kökenlidir. Peki, vacip nedir?, Vacip ibadetler hangileridir? Vacip ile Farz arasındaki fark nedir? İşte, detaylar...

Vacip nedir

Vacip kelimesinin tanımı Farz kadar kesin delilleri olmamakla birlikte yapılması emredilen ibadetlerdir. Kesin bir delile dayanmadığı için vacibi terk eden kişi kafir olmuyor. Ancak bir açıklama getirmek gerekirse vacibi terk eden kimse fasık kabul edilir. Vacibin terki her ne kadar farz gibi dinden çıkarmasa da vacibin terki nedeniyle kişi günaha girer.

Vacip olan İbadetler hangileridir?

  • Vitr namazı kılmak ( Yatsı namazı 10 rekattır, en son kılınan 3 rekat vitr namazıdır.)
  • Kurban kesmek ( kurban bayramında kurban kesmek)
  • Bayram namazı kılmak ( yılda kurban ve ramazan bayramının ilk günlerinde olmak üzere 2 kez kılınır.

Vacip ile Farz arasındaki fark nedir

Vacip kelimesinin anlamında da yer aldığı üzere, bahsedilen emrin yerine getirilmesi farz kadar keskin değildir. Vacip olan emri ya da buyruğu inkar eden Müslümanlıktan çıkmazkenFarz olan emir ya da buyruğu inkar eden ise Müslümanlıktan çıkar.

Vacip ile Farz arasındaki fark budur.

Hanefi Mezhebi’nde Vacip Kaça Ayrılır?

Henefi Mezhebi’nde vacip kelimesi 2’ye ayrılmaktadır.

  • 1- Kat`i bir delile yakın derecede kuvvetli görünen zanni bir delille sabit olan vacipler.
  • 2- Zanni delil olan haber-i vahid ile sabit olan vacipler.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
2
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.