Ulul azm ne demektir

Ulul azm ne demektir
Ulül azm, azim ve sebat sahibi Peygamberler; Allah'ın emirlerini gerçekleştirme hususunda en çok dikkat ve titizlik gösteren peygamberler anlamında bir terim. Ulül azm Peygamberler hangileridir?

Kat'i azim sahibi, ciddiyet, sabır, sebat sahibi büyük zatlar, hususan peygamberler. İslam'da Ulu'l azm peygamberler, Kur'an'da Ahkaf suresi 35. ayetinde geçen: "azim sahibi (ulu'l azm) peygamberler" ifadesi hayatı zorlukla, çileyle geçen peygamberler için kullanılmış özel bir ifadedir.

Bu peygamberlerin hangisi olduğu konusunda el-Bağavî ve başka alimlerin İbn Abbas ve Katade’den naklettiği 2 ayet vardır. Bunlar:

"Hani Biz peygamberlerden senden, Nuh’tan, İbrahim’den, Musa’dan ve Meryem oğlu İsa’dan ahidlerini almıştık." (Ahzab suresi, 33/7)

"O, ‘dini dosdoğru tutun, onda ayrılığa düşmeyin’ diye dinden Nuh’a tavsiye ettiğimizi, İbrahim, Musa ve İsa’ya tavsiye ettiğimizi size de şeriat yaptı." (Şura suresi, 42/13)

Bu iki ayetten yola çıkan alimler Ulu'l azm peygamberlerin ayetlerde ismi geçen;

  • Hz. Nuh (a.s)
  • Hz. İbrahim (a.s)
  • Hz. Musa (a.s)
  • Hz. İsa (a.s)
  • Hz. Muhammed (s.a.v) peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.

6037
838
2980
480
402
725
5010
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum