Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile nüfus artış hızı arasında nasıl bir ilgi vardır

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile nüfus artış hızı arasında nasıl bir ilgi vardır
Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile nüfus artış hızı arasında nasıl bir ilgi vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünyanın şu anki profili incelendiğinde gelişmiş ülkelerde doğum ve ölüm oranlarının az, az gelişmiş ülkelerde ise bunun tam tersi olduğunu görürüz. 

Nüfus artışı birçok nedene bağlı olarak şekillenmektedir. Nüfus artışı, ülkelerin gelişmişlik düzeyini de göstermektedir. Nüfus artışı ve gelişmişlik düzeyi arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Gelişmişlik düzeyi arttıkça sosyal refah artmaktadır. Sosyal refah arttıkça da nüfus artışında bir gerileme söz konusu olur.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi arttıkça, nüfus artış hızı da düşmektedir. İnsanlar ihtiyaçlarını karşıladıkça refah ve mutlu bir hayatı tercih eder ve aile kurmaktan uzaklaşırlar. Bu da doğum oranlarını etkiler. Gelişmişlik düzeyi artmış olan ülkelerde yaşlı nüfusu oldukça fazladır. Genç nüfus ise genel nüfusa göre oldukça düşüktür.

Doğum ve ölüm oranı az demek, nüfusta çok gözle görülür bir değişim olmuyor, yani nüfus artış hızı düşük demektir. Gelişmiş ülkeler temiz beslenme, sağlık hizmetleri gibi alanlarda oldukça ileride oldukları için ölüm oranları, özellikle bebek ölüm oranları düşüktür. Ayrıca insanların bilinçlenmesi ve özellikle de kadınlarını iş hayatında yerini alması ile doğum oranları düşmektedir. 

Az gelişmiş ülkelerde insanlar yapabildikleri kadar çocuk yapmaya meyillidir. Kötü hayat şartları ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle bebeklerin büyük bir kısmı zaten ölür. Hayat şartları çok iyi olmadığı için ortalama yaşam süresi de görece kısadır ve yaşlı ölüm oranları da yüksektir. 

2
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.