Türkler, Orta Asya’dan neden göç ettiler

Türkler, Orta Asya’dan neden göç ettiler
Türkler, Orta Asya’dan neden göç ettiler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkler ana yurtları Orta Asya olan coğrafyadan cihanın dört bir yanına yayılmışlardır. Orta Asya toprakları günümüzde de Türklerin ana yurdudur. Birçok Türk devleti Orta Asya coğrafyasında yer almaktadır. Türklerin birçok farklı coğrafyaya göç ederek kendilerine yeni yurtlar bulmaları ve devletler kurmaları da tarihi değiştiren seyirler arasında yer almaktadır.

Türkler Orta Asya’dan ağırlıklı olarak kuzeyden Sibirya’ya, doğudan Çin ve civar coğrafyalara, güneyde Hindistan ve Afganistan’a, batıda Karadeniz civarına ve oradan da İran, Irak, Suriye, Mısır ve Anadolu’ya göç etmişlerdir. Türklerin Anadolu’ya girişi İran üzerinden olmuştur. Türkler dünyanın dört bir yanına yayılması başarmıştır.

Türklerin Anadolu’ya göç etme nedenleri:

  • Orta Asya iklim ve toprak koşulları açısından tarım ve hayvancılığa elverişli değildi bu nedenle de Türkler Orta Asya’da tarım ve hayvancılık yapamıyorlardı.
  • Nüfus hızla arttığından dolayı mevcut geçim kaynakları yetmemeye başlamıştır.
  • Türk boyları arasında çıkan siyasi anlaşmazlıkları artarak beraberinde savaşları getirmeye başlamıştır.
  • Hayvanlar arasında salgın hastalıklar baş göstermeye başlamıştır.
  • Türkler yeni topraklar elde etmek istemişlerdir.
  • Orta Asya’da kış mevsiminin aşırı soğukluğu ve yaz mevsiminin aşırı sıcaklığı artmıştır ve iklim koşulları değişmiştir.
  • Hayvancılık faaliyetleri için otlaklar yetersiz kalmaya başlamıştır.
  • Çin gibi komşu devletlerin Orta Asya’daki Türklere olan baskıları daha da artmıştır.
  • Türk toplumları arasındaki çekişmeler git gide artmıştır.

Tüm bu nedenlerle Türkler Anadolu’ya göç etmek istemişlerdir. Çünkü Türkler tarih sahnesine çıktığı andan itibaren özgürlüklerine ve bağımsızlıklarına düşkün bir millet olmuştur. Bu nedenle de yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden dolayı Orta Asya’dan Anadolu’ya göç edip yurt edinmek istemişlerdir.

2
2
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.