TROY nedir, nasıl kullanılır
Yayınlanma:
Kredi kartlarının sağ alt köşesinde Visa, MasterCard ya da American Express şeklinde logolar yer alırdı. Orada bunların yazması çoğumuz için önemli olmadığından, ne anlama geldiği konusunda da fazla bilgimiz olmazdı.
Milli ödeme yöntemi olan bu sistemin adı ise Troy’dur. Türkiye’nin yeni ödeme sisteminin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, kartların bu bölümlerine artık Troy ifadesi de eklenmiştir.
Bankalararası Kart Merkezi yani BKM tarafından Troy sisteminin, 2015 yılının üçüncü çeyreğinde duyurusu yapılmış ve 01.04.2016 tarihinde hayata geçirileceği söylenmişti. Bu tarihte kullanıma hazırdı, fakat faaliyete geçirilmedi. Sistemin kullanımı biraz gecikmiş, ama BKM’nin Ceo’su Soner Canko tarafından 28.04.2016 tarihinde resmi olarak tanıtılmıştır ve ilk işlem gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem ilk milli ödeme türü olmasından ve kartların altında yabancı logolar yerine kendi ödeme sistemimizin yer almasını getirmesinden dolayı oldukça önemlidir. Ayrıca bizdeki kredi kartı kullanımı mantığı diğer ülkelerde mevcut olmadığından, ülkemiz ihtiyaçlarına göre gerekli geliştirmeler yapılmasının önünü açacaktır. Peki, yoğun ilgi gören Troy nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?
TROY Nedir?
Türkiye’ye ait lisanslı bir marka olan Troy, yerli bankaların BKM ile birlikte çalışarak ortaya çıkardıkları bir ödeme yöntemidir. İsmini ise “Türkiye Ödeme Yönteminin” kısaltmasından alır. Yani Tr-o-y şeklinde oluşturulmuştur. Ayrıca İngilizce bir kelime olarak gördüğümüz Troy’un türkçe karşılığı Truva’dır. Bu bir tesadüf mü, yoksa bilerek mi seçilmiş kısaltmadır tartışılır. Ama banka ya da kredi kartlarının sağ alt köşesinde yer alacak önemli bir marka olduğu kesindir. Troy sisteminin kartlar üzerinde kullanılması ve yönetilmesi BKM tarafından sağlanacaktır. Başlangıç olarak sadece ülkemiz içerisinde geçerli olacak olan sistemin kullanımında, zamanla yurt dışı bağlantılarının da sağlanması bekleniyor.
Ödeme yöntemlerine bakıldığında önemli olan ve gerekli alt yapıyı sağlamış başlıca markalar 6 tanedir. Bunlar ise Visa, MasterCard, Amerikan Express, JCB, Dinners Club ve China Union Pay’dır. Bunların arasında ülkemizde kullanılan kartlar ise Visa MasterCard ve Amerikan Express’tir. Yüzdelik dilim olarak bakıldığında da %57’sini Visa, %42’sini MasterCard, %1’ini ise Amerikan Express oluşturur. Artık bunlara ek olarak Troy’u da görmeniz mümkündür.
TROY Nasıl Kullanılır?
Troy logosuna sahip olan kartın kullanımı, diğer kartlardan farksızdır. Sadece başlangıç olarak ülke içerisinde geçerli olacağından ve yurt dışı kullanımlarında bu kart ile ödeme yapamayacağınızdan bahsetmiştik. BKM şu anda 10 banka ile bu milli marka kartın kullanımı konusunda anlaşma yapmıştır. İsteyen tüketiciler bankalara giderek, Troy özellikli kartı talep edebilecek ve alışverişlerinde kullanabileceklerdir. Hem bankamatiğe hem de pos cihazlarına uyumu elbette ki mevcuttur. Diğer kredi kartlarınızın kullanımını nasıl yapıyorsanız, Troy özellikli kartı da o şekilde kullanabilirsiniz. Kredi kartı kullanımı nasıl olmalıdır buradan öğrenebilirsiniz. Bu sayede kısa zamanda birçok insanın cüzdanında Troy özellikli kartın yerini alması bekleniyor.
İlk olarak sadece manyetik bantlı banka kartı ve EMV özelliği taşıyan çipli kredi kartı olarak kullanıma sunulmuştur. Zamanla yapılacak olan geliştirmeler, yazılımlar ve alt yapı çalışmaları sayesinde temassız kart, mobil uygulamalar gibi birçok özelliği de içerisinde barındıracaktır. Tabi bunlar için belli süreler ve testler gereklidir. Kart kullanım mantığının ilk evresinde tüketicilerin uyum sağlaması gerçekleştirilirken, arka tarafta gerekli geliştirmeler yapılarak daha özellikli olması sağlanacaktır. Zamanla Troy sistemini üye işyerlerinin kabul etmesi ve ATM uyumluluklarının da sağlanmasıyla birlikte, kredi ya da banka kartı kullanan herkesin Troy özellikli kartlara sahip olması bekleniyor.
BKM tarafından yapılan kart kullanımlarıyla ilgili mevcut açıklamalar ve veriler de bunu göstermektedir. 2015 yılında kredi kartı kullanımının hangi boyutta olduğuna dair bir haber yayınlamıştık. Aynı şekilde açıklanan verilere göre günümüzde yapılan banka ya da kredi kartı alışverişlerinin %97’si ülkemizde, %3’ü ise yurt dışında yapılıyor. Bu rakamlara bakıldığında Troy’un yaygınlaşması çok zor olmasa gerek. Burada önemli olan tüketicilerin alışverişlerinde bu özellikli kart kullanımının yanı sıra üye işyerlerinin bu sisteme geçmesidir. Böylelikle özellikli karta sahip olan tüketiciler, alışveriş yapacakları kuruluşlar da ödeme yöntemi olarak Troy’u rahatlıkla seçebilir. Bu şekilde milli markalı kartların kullanımı zamanla yaygınlaşacaktır.
TROY Kullanmanın Tüketicilere ya da Üye İşyerlerine Olan Yararı Nedir?
Tüketicilerin kredi kartı ya da banka kartı kullanmamasının sebebi, belli maliyetlere sahip olmalarıdır. Troy’un ülkemizde geliştirilmesinden ve lisansının ülkemize ait olmasından ötürü; ürün, hizmet gibi maliyetler minimum olacaktır. Bu durumda hiç kart kullanmayan tüketicilerin bile düşük maliyetler sayesinde Troy’u tercih etmesi bekleniyor. Bu durum üye işyerleri için de geçerlidir. Pos cihazlarının kullanım maliyeti Troy’da olmaması ya da minimum seviyede olması, daha hiç pos ile tanışmamış küçük işletmelerin bile kullanabileceği anlamına geliyor.
Bakıldığında Troy, bugüne kadar hiç kart ve finansal sistemden yararlanmamış işletmeler ya da tüketiciler için oldukça faydalı olacaktır. Çünkü oluşan maliyetlerin düşürülmesiyle bankaların elde ettiği yararın müşterilere aktarılması sağlanacaktır. Böylelikle kart kullanımı genel düzeyde az olan emekli, ev hanımı ve öğrenci gibi kesimlere rahatlıkla ulaşabileceklerdir. Bu sayede hem finansal düzenin ekonomisi kayıt içine alınacak hem de tüketiciler ya da kuruluşlar daha avantajlı işlemler yapabileceklerdir. Yani Troy sistemi, tüketici ve kurumlara olan yararının yanı sıra ekonomiye de büyük katkı sağlayacaktır.
TROY'un hangi banklar ile anlaşması olduğu konusunda bilgi almak için burayı tıklayınız.
Nasıl Troy logolu bir kart sahibi olabilirim?
16 üyemiz tarafından tüketicilere sunulmaya başlayan Troy kart başvurularınız için Troy kart sunan banka veya elektronik para kuruluşları ile temasa geçebilirsiniz.Mevcut kartlarımı Troy ile değiştirmem mi gerekli?
Talep etmeniz halinde, mevcut kartlarınızı değiştirebileceğiniz gibi bankanızdan Troy logolu yeni bir kart talebinde de bulunabilirsiniz. Detaylarla ilgili olarak Troy kart sunan banka veya elektronik para kuruluşları ile temasa geçmenizi rica ederiz.Troy kartımı nasıl kullanabilirim?
Troy kartınızı yurtiçindeki tüm bankalara ait ATM ve POS cihazlarında kullanabilirsiniz.Troy kartlar ücretli midir?
Troy kartlar, üyelerimiz aracılığıyla kart kullanıcılarına sunulmaktadır. Bu nedenle, kart ücreti olup olmayacağı yönündeki inisiyatif üyelerimize aittir.Troy kartımı e-ticaret işlemlerinde kullanabilir miyim?
Evet, Troy kartınızla e-ticaret işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. GO – Güvenli Ödeme ile; e-ticaret sitelerinin ödeme sayfasında kart numarasını girerek “satın al” butonuna bastıktan sonra cep telefonuna gelen SMS ile güvenli işlem yapabilirsiniz.Troy kartımla sorun yaşarsam kimi aramalıyım?
Kartınızın ait olduğu banka ya da elektronik para kuruluşunu arayarak sorunun çözümü konusunda destek isteyebilirsiniz.Kartımı kaybedersem veya çaldırırsam ne yapmalıyım?
Kartınızın ait olduğu banka ya da elektronik para kuruluşunu arayarak kayıp/çalıntı bildiriminde bulunabilirsiniz.İçine para yükleyip kullanabileceğim ön ödemeli kart almak istiyorum, Troy’dan temin edebilir miyim?
Troy kartlı bir ödeme sistemi olarak son kullanıcılara direkt olarak kart vermemektedir. Troy logolu kart temin edebilmek için Troy kart sunan banka veya elektronik para kuruluşları ile iletişime geçilmelidir.E-ticaret firmasıyım Sanal POS almak istiyorum, Troy’dan Sanal POS temin edebilir miyim?
Troy kartlı bir ödeme sistemi olarak e-ticaret firmalarına yönelik Sanal POS hizmeti vermemektedir. Sanal POS temin edebilmek için Sanal POS sunan üyelerimiz veya bunlarla anlaşmalı diğer servis sağlayıcılar ile iletişime geçilmelidir.En yakın ATM nerede bulunur?
Tüm Türkiye’deki ATM’lerin bilgisine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Kaynak:Eğitim Sistem
Ekonomi
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.