Taşınmaz Kültür Varlıkları
Uygarlıkların beşiği Anadolu, dünyada hiçbir yer ile kıyaslanamayacak tarihi zenginliklere sahiptir. Bu tarihi zenginliklerin en önemli bölümünü de mülkiyeti vakfına ait yaklaşık 9000 civarında olan taşınmaz vakıf kültür varlıkları oluşturmaktadır.
Yurdumuzun dört bir yanında adeta açık hava müzesinde sergilenircesine bulunan bu eserler; vakfet, yaşat, yaşa düsturu çerçevesinde, tespiti, korunması ve değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda 2018 yılı sonu itibari ile yaklaşık 5250 adet taşınmaz vakıf kültür varlığının restorasyonu gerçekleşmiştir.
Diyarbakır Sur Ulu Cami, İlk yapım tarihi 639 yılındaki Arap ordularının Diyarbakır’ı alması ile kilisenin camiye çevrilmesine bağlansa da, Büyük Selçuklu egemenliğinde Sultan Melikşah’ın talimatıyla onartılmıştır. Melikşah Vakfının mülkiyetindedir. Anadolu'nun en eski camilerindendir. Müslümanlar tarafından beşinci Harem-i Şerif olarak bilinir. 2017 tarihinde restore edilmiş olup ibadete açıktır.
İstanbul Eminönü Mısır Çarşısı; 1660 tarihinde Valide Turhan Sultan tarafından Mimarı Kazım Ağa ve Mustafa Ağa’ya yaptırılmıştır. Turhan Valide Sultan Vakfının mülkiyetindedir. En eski çarşılardan biri olan Mısır Çarşısının uzun ve kısa kollarının birleştiği alanda “dua meydanı” yer alır. 2018 tarihinde restore edilmiş olup hizmete açıktır.
Konya Beyşehir Eşrefoğlu Süleyman Bey Cami; Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından 1296-1299 tarihleri arasında inşa ettirildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindedir. Cami, türbe, hamam ve kütüphaneden oluşan külliyenin merkezinde cami yer alır. Türk ahşap mimarisinin bir şaheseridir. 2018 tarihinde restore edilmiş olup ibadete açıktır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.