Su yüzeyindeki dalgaların oluşumu nasıldır

Su yüzeyindeki dalgaların oluşumu nasıldır
Su yüzeyindeki dalgaların oluşumu nasıldır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Deniz, göl gibi su kütlelerinin yüzeyinde, rüzgar, deprem, ayın çekim kuvveti gibi etkenlerin meydana getirdiği çalkantı olarak tanımlanabilir.
Dalga oluşumu konusunda asıl üzerinde durulması gereken etken rüzgardır. Rüzgarlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itme meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Büyük depremler sonucunda tsunami dediğimiz büyük dalgaların oluştuğunu da unutmamak gerekir.

Denizde gördüğümüz dalgaları genellikle rüzgar oluşturur. Rüzgar deniz yüzeyine çarpınca deniz suyu hareketlenir. Ancak dalgaların sahile arka arkaya paralel bir şekilde gelip çarpmalarının sebebi rüzgar değildir.

Açık denizde dalgalar, bizim sahilden seyrettiklerimiz gibi düzgün değillerdir. Rüzgar bir yönden ve düzgün şekilde esmez. Hava şartlarıyla birlikte karışık yönlerden su yüzeyine çarpan hava düzensiz dalgalar oluşturur.

Bu düzensiz dalgalar sahile değişik açılarla yaklaşırlar. Sahile yaklaşan dalga, sanki bunu hissetmiş gibi, kırılıp köpürmeden önce aniden yönünü değiştirir ve sahile düzgün paralel çizgiler halinde vurur.

60
2
16
3
4
14
12
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.