Sodyum bikarbonatla hamur nasıl kabarır

Sodyum bikarbonatla hamur nasıl kabarır
Sodyum bikarbonatla hamur nasıl kabarır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sodyum bikarbonat kek, kurabiye, poğaça, ekmek gibi unlu mamüllerin hamuru hazırlanırken kullanılır. Sodyum bikarbonat unlu mamüller hazırlanırken hamurda kullanılan limon suyu, yoğurt, süt gibi asit içeren maddelerle tepkimeye girerek karbon dioksit gazı oluşturur. Oluşan karbon dioksit gazı hamurun pişmesi sırasında ısının etkisi ile genleşir ve hamur kabarır.

Hamura asidik madde (limon suyu, yoğurt vb.) eklenmediği durumda da kabarma olması için piyasadaki hamur kabartma tozlarında sodyum bikarbonat yanında sodyum alüminyum sülfat [NaAl(SO4)2], kalsiyum dihidrojen fosfat [Ca(H2PO4)2] gibi suda çözündüğünde asidik özellik gösteren maddeler de bulunur. Ayrıca hamurdaki asitlerle tepkimeye girmeden kalan sodyum bikarbonat, hamur pişerken ısıyla bozunup karbon dioksit gazı oluşturarak da hamurun kabarmasına yardım eder.

4
2
2
2
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.