Seyyahların anlatımlarından hareketle Osmanlı toplum yapısı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz

Seyyahların anlatımlarından hareketle Osmanlı toplum yapısı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz
Seyyahların anlatımlarından hareketle Osmanlı toplum yapısı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : SEYYAHLARIN GÖZÜYLE OSMANLI TOPLUM YAPISI
“Yaşlılara ve çocuklara saygı gösterirler. Leylekler, kırlangıçlar kovulma korkusundan uzak, Türklerin evlerine yuva yapabilirler. Köpekler sürüler hâlinde sokaklarda dolaşır. Onlara kötü davrananın vay hâline! Sokaklarda kedilere et atan çok insan görebilirsiniz.” Ümit MERİÇ Seyyahların Aynasında İstanbul, s. 207. “Türkler arasında yaşayan birinin gözüne çarpan Türklerle ilgili temel özellik, onların konukseverlikleridir. Bunu bulunduğum her yerde bir paşadan, dağ başındaki çadırda yaşayan yörüğe kadar herkeste gördüm; hem de hiçbir karşılık beklemeden. Hangi dinden hangi milletten olursa olsun ister fakir ister zengin olsun ayrım gözetmeksizin herkesin tek düşüncesi vardı: Yabancının karnını doyurmak.” Hamiyet SEZER, Batılıların Gözüyle Türkler, Türkler Ansiklopedisi, C 10, s. 395-396.
Seyyahların anlatımlarından hareketle Osmanlı toplum yapısı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Seyyahların gözlem ve deneyimlerinden, Osmanlı toplum yapısının bazı temel özelliklerini çıkarabiliriz. Konukseverlik ve saygı, bu yapıyı karakterize eden önemli unsurlardır. Yaşlılara ve çocuklara gösterilen saygı, toplumun değerlerinden biridir ve bu durum, kültürdeki aile bağlarının gücünü gösterir. Aynı şekilde, sokak hayvanlarına gösterilen merhamet ve köpeklerin sürüler halinde dolaşması gibi detaylar, Osmanlı toplumunun hayvanlara ve çevreye olan duyarlılığını yansıtır. Konukseverlik ise, farklı din ve milletlerden gelenlere karşı gösterilen geniş kucak açıklığı ile belirginleşir. Bu gözlemler, Osmanlı toplumunun hoşgörülü, misafirperver ve dayanışmacı yapısını vurgular.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.