Satın alma gücü paritesi nedir

Satın alma gücü paritesi nedir
Satın alma gücü paritesi nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Satın alma gücü paritesi nedir

Ödev cevabı kısaca : Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP), çeşitli dünya para birimlerinin satın alma gücünün birbiriyle karşılaştırılmasına olanak tanıyan bir ekonomik teoridir. Her ülkede aynı miktarda mal ve hizmet satın alınması durumunda kullanılan döviz kurunu ifade eder.

Satın alma gücü paritesi (SAGP), ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran para birimi dönüştürme oranıdır. Eldeki toplu bir para parite oranı ile farklı bir para birimine dönüştürüldüğünde, tüm ülkelerde aynı sepetteki mal ve hizmetler satın alınabilir.

Mutlak satın alma paritesi; iki ayrı ülkede, bir ürün grubunun (özellikle TÜFE’nin) belirlenen kurda fiyatlarının eşitlenmesi demektir. Nispi satın alma paritesi ise iki farklı ülkede aynı ürün grubunun yıllar içinde fiyatlarındaki değişim hızının belirlenen kurda birbirine eşit olduğudur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.