Saraybosna’da her yıl haziran ayında adına şenliklerin yapıldığı Ayvaz Dede kimdir

Saraybosna’da her yıl haziran ayında adına şenliklerin yapıldığı Ayvaz Dede kimdir
Saraybosna’da her yıl haziran ayında adına şenliklerin yapıldığı Ayvaz Dede kimdir, araştırarak aldığınız notları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Saraybosna’da her yıl haziran ayında adına şenliklerin yapıldığı Ayvaz Dede kimdir? Araştırarak aldığınız notları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Ödev cevabı kısaca : Ayvaz Dede, Saraybosna'da her yıl düzenlenen geleneksel bir etkinlik olan "Ayvaz Dede Şenlikleri"ne adını veren önemli bir müzik ustası ve halk ozanıdır. Müslüman bir derviş olan Ayvaz Dede'nin yaşamı hakkında çok fazla bilgi bulunmasa da, Saraybosna'nın kültürel mirasında önemli bir yer işgal etmektedir. Ayvaz Dede Şenlikleri, onun anısını yaşatmanın yanı sıra Bosna-Hersek'in kültürel zenginliğini kutlayan bir etkinliktir.

Ayvaz Dede, Saraybosna’da her yıl haziran ayında düzenlenen şenliklerin adını taşıyan bir kutsal kişiliktir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa gelip burada 40 gün 40 gece dua etmiştir. Bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördüğü ve uyandığında karşısında yarılan dağı ve akan ırmağı bulduğu rivayet edilir. Olayın ardından bölge suya kavuşup kuraklık sona ererken, bu mucizevi hadiseyi duyan bölge halkı da İslam’a geçmiştir. Ayvaz Dede Şenlikleri, Bosna üye belediyelerinden Travnik Belediyesi’nin talebi üzerine, 2015 yılından bu yana Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından mali olarak desteklenmektedir.

9
9
25
11
18
9
82
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.