RNA’nın özellikleri ve görevleri nelerdir

RNA’nın özellikleri ve görevleri nelerdir
RNA’nın özellikleri ve görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ribo Nükleik asit veya RNA bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur. RNA pek çok önemli biyolojik rol oynar, DNA'da taşınan genetik bilginin proteine çevirisi (translasyon) ile ilişkili çeşitli süreçlerde de yer alır. RNA tiplerinden olan mesajcı RNA, DNA'daki bilgiyi protein sentez yeri olan ribozomlara taşır, ribozomal RNA ribozomun en önemli kısımlarını oluşturur, taşıyıcı RNA ise protein sentezinde kullanılmak üzere kullanılacak aminoasitlerin taşınmasında gereklidir. Ayrıca çeşitli RNA tipleri genlerin ne derece aktif olduğunu düzenlemeye yarar.

RNA, Ribonükleik asit bilinir. Hücrede hayati faaliyetlerin devam etmesinde genetik transferi sağlayan yapılardan biridir. Mesajcı RNA, taşıyıcı RNA ve ribozomal RNA çeşitleri bulunur. Protein sentezlenmesinde görev alır. Aminoasitlerin dizilimini sağlar.

RNA’nın özellikleri şu şekildedir:

  • Tek zincirden oluşurlar.
  • Riboz şekeri ve Urasil bazı taşırlar.
  • Çekirdek, çekirdekçik, sitoplazma, ribozom, mitokondri ve kloroplastta bulunurlar.
  • Nükleotid olarak Adenin, Timin, Guanin ve Urasil taşırlar.
  • Kendini eşleyemez.
  • DNA şifrelerine göre sentezlenir.
  • RNA, polimeraz enzimi sayesinde sentezlenir.

RNA’nın görevleri şu şekildedir:

  • Protein sentezinde görev alır.
  • Hücre yönetiminde görev alır.
  • Aminoasitlerin taşınması ve diziliminde görev alır.

RNA ve DNA birlikte çalışır. Hücre için hayati faaliyetlerin devam etmesi bu yapılara bağlıdır. Genetik kalıtımın oluşması ve protein sentezinin gerçekleşmesi canlılık faaliyetlerini oluşturur. Protein sentezi için RNA üç farklı çeşitte kendini göstererek sentezde rol oynar.

Aminoasit zincirlerinin meydana gelmesindeki şifreleme RNA tarafından kontrol edilir. RNA, hücrede farklı organellerde de bulunabilir. Çekirdek ve çekirdekçikte bulunur. Sitoplazma içinde de bulunabilir.

RNA ayrıca mitokondri ve kloroplast gibi hayati organellerde vardır. Bitki hücresinin besin üretmesi ve enerji depolaması Kloroplastta bağlı olduğundan RNA bu organelde bulunur. Enerji üretiminde Mitokondri üzerinde yer alır. Protein sentezinin merkezi olan Ribozomda bulunur.

RNA bir hücrede canlılığın devamlılığını sağlar. Çünkü protein sentezi canlıların temel yapı taşını oluşturur. Bu nedenle RNA önemli özelliklere ve görevlere sahiptir.

40
7
5
4
6
4
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.