Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler neyi ifade eder

Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler neyi ifade eder
Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler neyi ifade eder, bir yerin matematik konumu o yerin nerelere göre konumunu belirtir

Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler neyi ifade eder

Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler yalnızca o yerin yüksekliğini ifade eder. Çünkü renklendirme yöntemiyle ilgili olarak kesin kurallar bulunmamaktadır. Alçak yerler yeşil, orta yüksekliğe sahip yerler sarı, yüksek yerler de kahverengi renkleri ile ifade edilmektedir. Ayrıca denizlerin bulunduğu alanlar mavi ile ifade edilmektedir. Denizlerin derinliği arttıkça mavi rengin tonu da koyulaştırılmaktadır.

Renklendirme yöntemiyle çizilen bir haritada renkler sadece bunları ifade eder. Bunun dışında harita çiziminde renkler hakkında kesin kurallar bulunmamaktadır.

Bir yerin matematik konumu o yerin nerelere göre konumunu belirtir?

Paralel ve meridyen konumu belirtir. Dünya üzerindeki bir noktanın enlem ve boylam dereceleriyle yerinin belirlenmesine o yerin matematiksel konumu denir. Matematik konum herhangi bir yerin Ekvator’a ve başlangıç meridyenine olan uzaklığıdır.

Bir yerin Dünya üzerinde enlem ve boylam dereceleri ile belirlenen yerine matematik konum denir. Matematik konum herhangi bir yerin Ekvator’a ve başlangıç meridyenine olan uzaklığıdır. Bu uzaklık km cinsinden verilebileceği gibi derece cinsinden de verilebilir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerin matematik konumunu belirtmek için; bazı değerler tespit etmek gereklidir. Bu nedenle gerçekte var olmayan paralel ve meridyenler çizilmişti. Paralel ve meridyenler çizilirken yerin ekseni ve kutuplardan faydalanılmaktadır. Bir yerin matematik konumunu belirlemek için paralel ve meridyenlerden yararlanırız.
Örneğin Türkiye'nin matematiksel konumu ; Türkiye 36° -42° kuzey enlemleri (paralelleri) ile 26°-45° doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
Bu verileri gps, radar, uydu sistemlerine yükleyip istenilen yere hemen ulaşmak mümkün olabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

27
4
24
7
4
3
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.