pH değeri neden önemlidir

pH değeri neden önemlidir
pH değeri neden önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günlük yaşamda kullandığınız sabun, cilt kremi, güneş kremi, şampuan, temizlik malzemeleri, diş macunu, maden suyu, su, meyve suyu, saç boyası, sirke gibi maddelerin üzerinde pH değerleri de yer alır. pH değerlerine bakarak bu maddelerin asidik mi yoksa bazik mi olduğunu, asit ve bazlığının derecesini öğrenebilirsiniz. Örneğin, suyun pH değeri 8,30; bebek kreminin pH değeri 5,5’tir. Öyleyse su bazik, bebek kremi ise asidik maddedir. Sirkenin pH değeri 3,4 olduğu için bebek kreminden daha asidik (asitliği fazla) bir maddedir.

pH değerinin bilinmesi sağlık, endüstri, tarım vb. alanlarda önemlidir. Örneğin çiftçi olduğunu düşününüz. Bu durumda tarımla ilgili birçok bilgi yanında, toprağın pH’sini de bilmeniz gerekir. Çünkü bitkiler belirli pH aralığında iyi yetişir. Örneğin buğday pH 6,0-7,5 aralığında hafif asidik, nötrale yakın; marul pH 8-9 aralığında, hafif bazik toprakta iyi yetişir. pH’si uygun olmayan toprakta ürün verimi düşük olur. İlaçlar, şampuanlar, sabun ve deterjan gibi birçok ürünün pH’si sağlığa zarar vermeyecek ve istenen etkiyi gösterecek değerde olmalıdır. Örneğin bebek kremleri ve şampuanların pH’si genellikle 5,5’tir.

Sağlıklı suyun en önemli özelliklerinden biri, mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve radyoaktif kirlenmeden arınmış yani saf olması ve pH değeri, mineral içeriği, elektron yönünden zengin olmasıdır. Suyun içindeki hidrojen ve hidroksil iyonlarının miktarı, suyun pH'ını belirler. Hidrojen fazla ise su asidik, hidroksil fazla ise alkalidir. Alkali su, yüksek antioksidan özelliğe sahip su olarak dikkat çekmektedir. Dolayısıyla sağlıklı suyun pH'ı mutlaka 7,4'ün üstünde olmalıdır. Günümüzde içme sularının büyük bir kısmı düşük pH'a yani asidik pH'a sahiptir.

1
1
0
1
1
0
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.