Osmanlı dönemlerinde medreselerde hangi ilimler okutulmaktaydı? Araştırınız ve edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Osmanlı dönemlerinde medreselerde hangi ilimler okutulmaktaydı? Araştırınız ve edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Osmanlı dönemlerinde medreselerde hangi ilimler okutulmaktaydı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlılar dönemindeki ilmi hayat, genel olarak medrese sistemine dayanmakta idi. Bu sebeple Osmanlılarda medreseler hem program, hem de mimari sahada büyük bir gelişme gösterdi. Bu bakımdan, Osmanlı şehirlerinin fiziki gelişmesinde medreselerin önemli bir yeri bulunduğu söylenebilir. Osmanlıların bilime verdikleri değer, kuruluş yıllarından itibaren kendisini göstermeye başlamıştı. Zira Osmanlı bey ve sultanları, belli bir kültür ve anlayış hareketi çerçevesinde, devrin ilim adamlarını etraflarında toplamış ve ülkelerinde genç ilim adamlarının yetişeceği medreseleri kurmaya başlamışlardı.

Osmanlı Medresesi, devletin kuruluşundan başlayıp XX. Asrın ilk çeyreğine kadar inişli çıkışlı bir seyir izlemekle beraber, ülkenin ilim, irfan, kültür, medeniyet ve sosyal hayatına doğrudan doğruya büyük hizmetleri geçmiş bir eğitim kurumudur. Bundan başka, belirtilen tarihler arasında siyasi, askeri, dini, adli ve sosyal hayatın gerektirdiği yöneticileri yetiştirmek suretiyle de ülke insanına hizmet etmiş bir müessesedir. Bu bakımdan medrese, Osmanlı devlet ve toplumunun ihtiyaç duyduğu pek çok alandaki uzmanı yetiştirmek suretiyle gerçek görevini yerine getiriyordu.

Fatih döneminde hazırlanan bu tür kanunnamelerde hangi derecedeki medresenin ne tür dersleri okutacağı belirtilmektedir. Cahit Baltacı, kanunnâme ve müderris biyografilerinden hareketle XV ve XVI. yüzyıllarda değişik medrese kademelerinde okutulan dersler ve ders kitaplarını listeler halinde tespit etmiştir. Bu bilgileri tablo halinde göstermek mümkündür.

Medrese derecesiDers adıOkutulan Kitaplar
YirmiliKelâm
Fıkıh
Belâgat
Hâşiye-i Tecrîd Şerh-i Ferâiz Mutavvel
OtuzluBelâgat
Fıkıh
Kelâm
Hadis
Şerh-i Miftâh Tenkîh,
Tavzîh Hâşiye-i Tecrîd
Mesâbih
KırklıBelâgat
Fıkıh
Hadis
Fıkıh Usulü
Miftahu’l-Ulûm Sadruşşerîa,
Meşârik Mesâbih (Begavî)
Tavzîh (Taftazânî)
Ellili HâricFıkıh
Hadis
Kelâm
Hidâye
Mesâbih
Şerh-i Mevâkıf
Ellili DâhilFıkıh
Hadis
Tefsir
Fıkıh Usulü
Hidâye
Buhârî
Keşşâf,
Beyzâvî Telvîh
Sahn-ı SemanFıkıh
Hadis
Tefsir
Fıkıh Usulü
Hidâye
Buhârî
Keşşâf,
Beyzâvî Telvîh,
Şerh-i Adud
AltmışlıFıkıh
Hadis
Kelâm
Tefsir
Fıkıh Usulü
Hidâye,
Şerh-i Ferâiz
Buhârî
Şerh-i Mevâkıf
Keşşâf Telvîh

 

1
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.