Ortak yazılılarda soruları kim hazırlayacak? MEB, yeni sistemde öğretmenin rolünü açıkladı
Millî Eğitim Bakanlığı, Ortak Yazılı Sınav Sistemi’nde öğretmenlerin sınav hazırlama ve değerlendirme görevlerini sürdüreceğini bildirdi. OYSS kapsamında öğretmenler, soru yazımından güçlük düzeyinin belirlenmesine ve puanlamaya kadar sınavın farklı aşamalarında karar verecek.
İki soru zümre öğretmenlerince hazırlanacak
Sınavın hazırlanmasında, alan zümre öğretmenlerinin seçtiği konu soru dağılım senaryosu esas alınacak. Senaryodaki iki öğrenme çıktısını ölçen iki açık uçlu soru, öğretmenlerin ortak çalışmasıyla yazılacak.
Yeni sistem hangi derslerde denendi?
Çalışmayla sistemin okul ortamındaki işleyişi değerlendirildi. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda yapılan iyileştirmelerin ardından OYSS, daha geniş kapsamlı kullanım için hazır hâle getirildi.
Notların yanında öğrenme eksikleri de görülebilecek
Yeni EBA üzerinden yürütülecek sınav hazırlama sürecini, sınav sonrası analizler tamamlayacak. Öğretmenlerin e-Okul’a soru bazında gireceği puanlar, öğrencilerin öğrenme çıktıları bakımından değerlendirilmesine imkân sağlayacak.
OYSS işlemleri 26 Ekim’den itibaren yürütülecek
Ortaokul ve liselerde 16 branşı kapsayan sistem, 2026-2027 eğitim öğretim yılının birinci dönem birinci yazılılarında kullanılacak. Öğretmenler, 26 Ekim 2026’dan itibaren okul geneli ortak yazılı sınavların hazırlık işlemlerini sistem üzerinden gerçekleştirecek.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.