Orta Çağ Avrupa'sında feodalite hangi şartların sonucunda ortaya çıkmıştır

Orta Çağ Avrupa'sında feodalite hangi şartların sonucunda ortaya çıkmıştır
Orta Çağ Avrupa'sında feodalite hangi şartların sonucunda ortaya çıkmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Feodal sistem, toprak sahipliği üzerine dayalı bir yönetim biçimi, bir toplum yapısı ve de bir ekonomik rejimdir. Bu sistem, emeğin ve emek ürünlerinin meta olarak kabul görmediği doğal ekonomi temeline dayalı bir üretim tarzıydı. Asıl üretim aracı toprak olup köylüler, bu toprağı kendi tasarruflarında bulundurmaktaydılar. Serfler ise yarı özgür köylüler olup senyöre siyasi ve hukuki açıdan bağımlıydılar. Manorlar ise senyör işletmeleri olup tüm bunlar, feodal sistemin çekirdeğini oluşturmaktadırlar.

  • Avrupa'nın kargaşa içinde kalması ve Roma İmparatorluğu'nun yıkılması
  • Barbar krallıkların ülkelerini birtakım bölümlere ayırarak yönetmeleri; krallıklar yıkılınca bu birimleri idare eden senyörlerin, topraklarını Macar ve Norman saldırılarına karşı, kendi bireysel güçleriyle korumak durumunda kalmaları. Merkezi otoritelerin çöktüğü yerlerde feodalitenin ortaya çıktığı görülmüştür.
  • Yasaların yerini, düzeni sağlayabilmek için ilahi ve toprağa dayalı askeri-ekonomik güçlerin alması.
  • * Küçük toprak sahipleri ve yoksulların (Vassallar), korunmak amacıyla güçlülerin (Süzerenler-Senyörler) himayesine sığınmak zorunda kalmaları.
  • İngiltere'de feodaliteyi krallık kendisi yaygınlaştırmıştır. Amaç, gücünü bu beylere dayanarak devam ettirmek ve yaygınlaştırmaktı.

1249
1412
1004
500
401
45
869
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.