Nüfus dağılışını etkileyen beşerî etmenler

Nüfus dağılışını etkileyen beşerî etmenler
Nüfus dağılışını etkileyen beşerî etmenler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanlar tarafından yapılan yapılara beşeri unsur denir. Beşeri unsurlara arasında; ulaşım yani yollar, barajlar, göletler, kısacası insan eliyle yapılmış ve insan yaşamına etki eden ne kadar unsur varsa beşeri unsur olarak tanımlanır.

Bu tanıma göre iklime etki eden beşeri unsurlar olarak şunları sayabiliriz;

  • Şehirleşme
  • Sanayileşme
  • Tarım
  • Yeraltı Kaynakları
  • Turizm
  • Ulaşım

Nüfus dağılışını etkileyen beşerî etmenlerin başında ekonomik etkinlikler yer almaktadır. Sanayi Devrimi’ne kadar olan sürede en önemli ekonomik etkinlik tarım olduğundan tarıma elverişli alanlar, yeryüzünün sık nüfuslu yerleriydi. Günümüzde de tarıma elverişli yerler sık nüfusludur.

Sanayi Devrimi’nden sonra dünya genelinde sanayi merkezlerine doğru büyük bir göç dalgası başladı. Bu göç dalgası günümüzde de devam etmektedir. Bu nedenle dünya nüfusunun önemli bir kısmı sanayi merkezlerinin bulunduğu yerlerde toplanmıştır.

Nüfus dağılışını etkileyen etmenlerden biri de madenciliktir. Bir bölgede maden çıkarılmaya başlandıktan veya madeni işleyecek fabrika kurulduktan sonra o yerin nüfusu hızla artmaktadır. 

Turizm de nüfus dağılışını etkileyen etmenlerdendir. Turizme elverişli olan yerler de turizm hizmeti veren kurum ve kuruluşlardan dolayı nüfuslanmaktadır.

Nüfus dağılışını etkileyen etmenlerden biri de ulaşımdır. Ulaşımın gelişmiş olduğu yerler sık nüfuslanmış iken ulaşımın gelişmemiş olduğu yerlerde nüfus seyrektir.

Nüfus dağılışını etkileyen etmenlerden biri de göçlerdir. Ülkemizden yurt dışına gerçekleşen göçler nüfusumuzun azalmasına neden olurken yurt dışından ülkemize gerçekleşen göçler ise nüfusumuzu artırmaktadır.

5
4
4
5
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.