Mitoz bölünmede kromozomların önemi nedir
Mitoz bölünmede öncelikle çekirdek içindeki kromozomlar, dolayısıyla DNA, kontrollü bir şekilde kendini eşler. Hücredeki kromozom miktarı iki katına çıkar ve tüm DNA eksiksiz olarak kendi kopyasını yapar. Böylece yeni hücrelerin bütün genetik bilgilere sahip olmaları sağlanır.
Çekirdek bölünmesini takip eden sitoplazma bölünmesi sonunda kromozomlar, oluşan iki yavru hücreye eşit olarak dağıtılmış olur. Yani bir ana hücreden aynı kalıtsal özelliklere sahip iki yavru hücre oluşur. Bu duruma mitoz bölünme adı verilir. Hücre bölünmeye başlamadan önce kromozomlar kendini eşler ve DNA iki katına çıkar. Bu arada sentrioller de kendini eşler. Kutuplara çekilen kromozomlar tekrar ipliksi bir yapıya dönüşerek uzar ve başlangıç evresinde olduğu gibi çekirdek içinde ip yumağı gibi dağınık duruma gelir. İğ iplikleri kaybolur. Çekirdek tekrar belirir ve çekirdek zarı oluşur. Sitoplazma bölünmesi de tamamlanarak iki yavru hücre oluşur.
Mitoz bölünme bir hücrenin bölünerek 2 aynı özelliklere sahip yeni hücrenin oluşmasıdır. Oluşan bu iki yeni hücre genetik özellikleri bakımından aynıdır. Kromozomların içinde paketlenmiş olarak DNA’lar bulunur. İşte mitoz bölünme sırasında kromozomlar içerisinde bulunan DNA’ları doğru oranda yeni hücrelere dağıtarak tıpa tıp aynı iki yeni hücrenin oluşmasında önemli rol alır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.