Kuşlu Mektuplar Metni Cevapları (5. Sınıf)

Kuşlu Mektuplar Metni Cevapları (5. Sınıf)
Kuşlu Mektuplar Metni Cevapları, 5. Sınıf Koza Yayın Türkçe Ders Kitabı Sayfa 206, 207, 208, 209, 210, 211 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kuşlu Mektuplar metni cevapları ve soruları, Koza Yayın 5. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 206-207-208-209-210-211 (Bilim ve Teknoloji Teması)

Kuşlu Mektuplar Metni Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 206 Cevabı

HAZIRLIK

Daha önce trenle hiç seyahat ettiniz mi? Ettiyseniz yaşadıklarınızı anlatınız. Etmediyseniz trenle yolculuk yapmak isteyip istemeyeceğinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap
: Daha önce trenle yolculuk yaptım. Kuşetli vagon diye bir vagondaydık. Bu vagonda yarı açılabilir yataklar var, çok rahat olmasa da uzanıp yatabilmek güzel bir deneyimdi. Otobüste olduğu gibi sürekli oturmak zorunda olmayıp trenin içinde gezebilmek çok güzeldi. Yemek vagonunun olması da iyi bir imkândı. Bir daha trenle yolculuk yapmayı çok isterim.

1. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 208 Cevabı

Aşağıda metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamları ilgili oldukları kelimelerle eşleştiriniz. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.

1. Tramvay sürücüsü.
2. Tren tramvay vb. taşıtlarda tekerleklerin üzerinde hareket ettiği demirden yol.
3. İçine mektup veya başka kâğıtlar konulan kâğıttan kese.
4. Posta parası karşılığı mektup zarfı, kartpostallara yapıştırılan, basılı küçük kâğıt parçası.
5. Şehirlerde yol üzerinde döşenmiş özel raylarda hareket eden yolcu taşıtı.

Zarf→ (3)
Tramvay→ (5)
Islık→ ()
Ray→ (2)
Vatman→ (1)
Pul→ (4)

2. ETKİNLİK

“Kuşlu Mektuplar” metnine farklı iki başlık belirleyerek bu başlıkları ve başlıkları seçme nedenlerinizi yazınız.

Birinci başlığım: Postacı Amca
Bu başlığı seçme nedenim: Şiirde seslenilen kişinin postacı olması

İkinci başlığım: Mektup Gelsin
Bu başlığı seçme nedenim: Şairin şiir boyunca kendisine mektup gelmesini istemesi

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Metnin konusu: Mektup
Metnin ana duygusu: Mektup sevgisi ve isteği

4. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 209 Cevabı

Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

Şair kimden istekte bulunuyor?
Cevap
: Şair, postacıdan istekte bulunuyor.

Şair, hangi tür mektupların kendisine gelmesini istiyor?
Cevap
: Şair; kuşlu, tramvaylı, içinde evinin resminin çizili olduğu, ıslık çalan, şarkı söyleyen, kocaman pullu, yanından gemiler geçen, hiç kimsenin yazmadığı mektuplar istiyor.

“Kuşlu mektuplar” ifadesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap
: Kuşlu mektuplar ifadesinden mektup ulaştırmada kullanılan posta güvercinlerinin taşıdığı mektupları anlıyorum.

Size göre şiirde hangi duygular ön plandadır?
Cevap
: Bana göre şiirde mektup sevgisi ve günümüzde çok yazılmadığı için mektuba duyulan özlem duygusu var.

5. ETKİNLİK

Şiirde, içinde teşhis (kişileştirme) sanatının geçtiği dizeleri aşağıya yazınız. Bu dizelerde teşhis sanatının nasıl yapıldığını da karşılarına yazınız.

Bana ıslık çalan mektuplar getir
Şarkı söyleyen mektuplar getir

6. ETKİNLİK

Şiirden alınan aşağıdaki dizede altı çizili kelimenin hangi anlamıyla kullanıldığını işaretleyiniz.

Bırakıver vatman amcanın önüne

Gerçek anlam→ ()
Mecaz anlam→ ()
Terim anlam→ (✓)

7. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 210 Cevabı

Aşağıdaki görsellerde Zeynep’in giysi alışverişiyle ilgili işlem basamakları karışık hâlde verilmiştir. Bunları sıraya koyarak numaralandırınız. Ardından size alınan bir eşyanın alışveriş sürecindeki işlem basamaklarını Zeynep’in yaşadıklarından hareketle sıralayarak aşağıya yazınız. Zeynep’in yüz ifadelerinden hareketle duygu değişimini açıklayınız.

1. sıra, 1 - 4
2. sıra, 2 - 5
3. sıra, 6 - 3

– Yaz gelmişti ve en sevdiğim tişörtü giymek için can atıyordum. Ama o da ne? Geçen seneye göre çok büyümüşüm, tişörtüm olmuyordu artık bana. Durumu hemen gidip annem ve babama anlattım. Mağazaya gidip yeni tişört alalım, dediler. Hazırlanıp çıktık. Önce hep beraber güzel bir tişört seçtik. Sonra deneme kabininde tişörtü denedim ve çok beğendim. Tişörtün parasını ödeyip eve geldik. Yeni bir tişörtüm olduğu için çok mutluydum. Annem artık bana küçük gelen kıyafetlerimi ayırıp bazanın altına koydu.

– Zeynep, yüz ifadelerinden anlaşıldığı kadarıyla tişörtü ona küçük gelince çok üzülüyor, anne ve babasına bu durumu üzgün ve telaşlı bir şekilde anlatıyor. Mağazada tişört seçerken yüzünde bir kararsızlık var ama tişörtünü seçtikten sonra, denerken, ödeme yapılırken Zeynep’in yüzünde mutlu ve memnun bir ifade var.

8. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 211 Cevabı

Eski çağlarda insanlar dumanla, güvercinlerle haberleşmeye çalışırken günümüz insanı çok daha hızlı ve kolay bir yöntemle haberleşebilmektedir. Özellikle internetin gelişmesiyle haberleşme ileri bir boyuta taşınmıştır. Bir zamanların yaygın kitle iletişim araçlarında da farklılıklar mevcuttur. Gazete, dergi, broşür gibi basılı iletişim araçları yerini gittikçe dijital içeriklere bırakmaktadır. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında yaptığınız araştırmanın sonuçlarını da kullanarak gelecekte iletişim araçlarında olabilecek değişiklikler hakkında konuşunuz. Konuşmanızda konu dışına çıkmamaya dikkat ederek kelimeleri anlamlarına uygun kullanınız. Ayrıca dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimeler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: Günümüzde 5G ağ teknolojisi, yüksek hızlar, düşük gecikme süreleri ve daha fazla bağlantı kapasitesi sağlayarak iletişimi önemli ölçüde geliştirdi. Ancak, gelecekte daha gelişmiş ağ teknolojileriyle birlikte, örneğin 6G ve ötesi, daha da hızlı ve güvenilir bağlantılar beklenmektedir. Gelecekte teknolojide hologram teknolojisinden yararlanılabilir. Hologram ile iletişim kurduğumuz kişi ile fiziksel temas sağlanabilir. Ayrıca haberleşme, gelişen teknolojiyle çok daha hızlı bir hâle gelebilir.

9. ETKİNLİK

Sevdiğiniz bir iletişim aracını anlatan kısa bir şiir yazınız. Şiirinizin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Şiirinizi bitirdikten sonra arkadaşlarınıza okuyunuz. Şiirinizi öğretmeninizin kontrolünde sınıf ya da okul panosunda sergileyiniz.

TELEFONUM

Her anımda hep yanımda
Yanımdasın sen hep benim
Başım her sıkıştığında
Yanımdasın sen hep benim

Annem merak eder arar
Babam merak eder yazar
Kardeşim hâl hatır sorar
Senle güzel telefonum

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Robotların günümüzde ne tür işlerde kullanıldıklarını güvenilir kaynaklardan araştırınız.

Cevap: Robotlar, günümüzde endüstriyel üretim, tıp, uzay keşfi, ev işleri, güvenlik gibi alanlarda kullanılıyor.

2
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.