Kötü komşu insanı (adamı) hacet sahibi eder atasözünün anlamı

Kötü komşu insanı (adamı) hacet sahibi eder atasözünün anlamı
Kötü komşu insanı (adamı) hacet sahibi eder anlamı, kötü komşu, kendisinden emanet olarak istenen şeyi vermez. Emanet isteyen de gidip o şeyden satın alır. Böylece bu komşu, o kişiyi eşya sahibi etmiş olur.

Kötü komşu insanı (adamı) hacet sahibi eder anlamı şu şekilde:

İnsanlar en çok birbirlerine yakın olan insanlarla yardımlaşırlar. İnsanın yardımlaşacağı insanlardan biri de komşusudur. Eğer komşu kötü huylu biri ise, kendisinden emanet olarak istenen bir şeyi vermez. Emanet isteyen de geri çevrildiği için ihtiyaç duyduğu şeyi satın almak zorunda kalır. Böylelikle o kötü komşu, insanı bir alet-eşya sahibi yapmış olur.

TDK'ya göre kötü komşu insanı mal sahibi eder sözünün iki anlamı var. 

Birinci anlamı: İhtiyacımız olduğunda yardım istediğimiz kişiler bizden desteğini esirgerler. Kimsenin bize yardımcı olmadığı durumlarda sorunları kendi çabalarımızla aşarız. 

İkinci anlamı: Ödünç istediğimiz şeyleri kötü komşular vermez. Böyle durumlarda gidip o şeyi satın almak zorunda kalırız. 

Hacet kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Hacet, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. Hacet kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir:

  • Herhangi bir şey için gerekli olma, ihtiyaç, gereklilik, lüzum
  • Tanrı'dan yerine getirilmesi beklenen dilek
  • İhtiyaç duyulan şey, gerekli şey
  • İdrar veya dışkı

2
84
327
17
13
19
53
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.