Kıraathane mi, yoksa kırahatane mi, yoksa kıratane mi yazılır

Kıraathane mi, yoksa kırahatane mi, yoksa kıratane mi yazılır
 Editör
Kıraathane mi, yoksa kırahatane mi, yoksa kıratane mi yazılır doğru yazılışı hangisidir, Kıraathane ne demek bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kıraathane; müşterilerinin okumaları için gazete ve dergi bulunduran, geniş, temiz ve iyi döşenmiş kahvehane. Kahve, kahvehane. Kısaca, kıraathane, çay-kahve de içilen okuma yeri demek.

Kıraathane, kırâat Arapça'da "okuma" anlamına gelir. hâne ise yer, mekân demektir. Bu iki sözcüğün bileşimi olan bu bileşik sözcük "okuma yeri" anlamına gelir. Çay, kahve içilerek gazete, dergi, kitapların okunduğu yerlere verilen bu isim günümüz Türkiye'sinde kahvehane anlamında kullanılmaktadır.

Kıraathane nasıl yazılır

Bu kelimenin “kıraathane mı, kırahatane mı, kıratane mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kıraathane şeklinde olmalıdır.

✘ kırahatane (yanlış kullanım)
✘ kırathane (yanlış kullanım)
✘ kıratane (yanlış kullanım)
✔ kıraathane (doğru kullanım)

Kıraathane cümle içinde kullanımı

  • Canın istediğinde girip çıkacağın bir kıraathane değil burası.
  • Kıraathane dediğin yer rahatça okuma ve yazma işleri yaptığın yerdir.
  • Eskiden kıraathanelerde daha çok kitap okunurmuş.
  • Eğer bir kıraathane açarsak içinde mutlaka bir kütüphane bölümü olması gerekir.

Kıraathane kelimesinin eş ve yakın anlamlısı, anlamdaşı kahve.

Soru :  Müşterilerinin okumaları için gazete ve dergi bulunduran, geniş, temiz ve iyi döşenmiş kahvehane anlamına gelen kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı hangisidir?

Cevap : kıraathane

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.