Kimler zekât vermekle yükümlüdür, söyleyiniz
Ödev cevabı kısaca,
Zekât vermekle yükümlü olanlar, Müslümanlar arasında yer alan, erginlik çağına ulaşmış, belirli bir miktar varlığa sahip olan kişilerdir. Zekât, İslam'ın paylaşma ve yardımlaşma ilkesini uygulamanın bir yolu olarak kabul edilir. İslam dinine göre zekât vermek, maddi bolluğu paylaşmak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla yapılır. Zekât vermek, zenginlik ve mülkiyetin adaletli bir şekilde dağıtılmasını teşvik eder. Bu, toplumun sosyal yardımlaşma ve dayanışma temelini oluşturur.
Akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslüman, bir yıllık borcu ve asli ihtiyaçlarından başka artıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olduğunda, dinen zengin sayılır. Kişi, bu birikiminin üzerinden bir yıl geçince zekât vermekle yükümlü olur ve yılın sonunda elde bulunan birikimin –nisap miktarının altına düşmemek kaydıyla- kırkta birini (% 2,5) zekât olarak verir. Artıcı nitelikteki mallar, altın, para ya da ticaret mallarıdır. Söz konusu mallar 80.18 gr. altın değerine ulaştığında, zekât için gerekli olan nisap miktarına ulaşmış olur. Konuyu örnekle anlatacak olursak;
2020 yılı 10 Ramazan günü 100 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahip olan kişi 2021 yılı 10 Ramazan günü 160 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahipse, 4 gr. altın zekât verir.
Söz konusu birikim yılın başında nisap miktarına ulaştığı halde yılın sonunda nisap miktarının altına düşerse, kişi, zekât vermekle yükümlü olmaz. Zekât, ayni veya nakdi olarak da verilebilir. Ayrıca, zekât verirken zekâta niyet edilmelidir.
- Zekât verecek kimsenin Müslüman olması gerekir.
- Malını dilediği gibi kullanma ve harcama imkanı olanlar zekat verirler.
- Zekât verecek kimsenin akıllı ve ergenlik çağına girmiş olması gerekir. Şafii mezhebinde dinen zengin sayılan çocukların zekatlarını velileri, vasileri verirler.
- Bir kimse temel ihtiyaçlarını karşıladıktan ve varsa borçlarını ödedikten sonra dinen belirlenen miktarda mala sahipse zengin sayılır. Bu asgari miktara nisap denir. Her malın nisap miktarı farklıdır. Zekât verilecek malın üzerinden bir yıl geçmesi gerekir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.