Kaza orucu nedir

Kaza orucu nedir
Kaza orucu nedir, kimler kaza orucu tutar ve ayetlerde kaza orucunun yeri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kaza Orucu Nedir?

Kaza orucu, ayet-i kerime ile emredildiği için farz kılınmış bir oruçtur. Kaza oruçları bazıları için bir nasip meselesidir. Çünkü Ramazan aylarında nedensiz yani özürsüz olarak oruç tutmayan bir kişinin hatasını anlayıp kaza oruçlarına başlaması tövbe nimetine erdiğinin delilidir. Tövbe ise imandan sonra en büyük nimettir. Kaza oruçları böyle bir kişinin Allah'ın lütfu ihsanı ile bir rahmet kapısına iltica ettiğini göstermektedir. Kaza oruçları böyle durumlarda cennete girmeye aday olan kişilerin kolay yoldan sabırla imtihan edilmelerine de işaret olabilir. 

Kaza Orucu Nasıl Tutulur?

Kaza oruçları ayrı ayrı günlerde tutulabileceği gibi arka arkaya da tutulabilmektedir. Yılın her günü kaza orucu tutulabilmektedir. Yalnız Ramazan ayında ve bayram günleri kaza oruçları tutulamaz. Ramazan bayramı bir gün, Kurban bayramı ise dört gün olarak düşünülmelidir. Kaza orucu her gün tutulabilirken nafile oruçlar cuma ve cumartesi günleri tek olarak tutulamaz. İkisi beraber veya bir gün önceki ve sonraki günleri dahil edilerek tutulur. Kaza orucu ayetlerde de belirtilmiştir;
“...Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere, bir fakiri doyuracak kadar fidye gerekir...” (Bakara suresi, 184. Ayet)
“...Kim hasta olur, yahut yolculukta bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun(kaza etsin). Allah sizin için kolaylık ister, güçlük istemez...” (Bakara suresi, 185. Ayet)

Kaza Orucuna Sebep Olan Durumlar

Yolculuk

Ramazanda oruç tutmamak için yolculuk mazeret olarak sayılmıştır. Yolculuktan dolayı tutulmayan oruçlar daha sonrasında kaza orucu olarak tutulabilmektedir.

Hamile Olmak ve Çocuk Emzirmek

Hamile ve emziren kadınlar kendi sağlıklarında ve bebeklerinin sağlıklarında bir sorun yaratmamaları için oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade vermiştir.

Hastalık

Hastalığının uzaması ve artması sonucunda oruç tutamayan kişiler, sağlığına kavuştuktan sonra kaza oruçlarını tutabilirler.

Zor ve Ağır İşlerde Çalışmak

Ağır işlerde çalışan kişiler oruç tutması sonucu sağlıklarından olacaklarsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarını izinli günlerinde tutabilirler.

Yaşlı Olmak

Oruç tutamayacak kadar yaşlanmış bireyler oruç tutmak zorunda değillerdir. Onun yerine fidyelerini verebilirler.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
1
16
63
15
5
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.