Kaza namazı nedir

Kaza namazı nedir
Kaza namazı kılınışı birçok Müslümanın bilmesi gereken konuların başında gelmektedir, bizlerde bu içerikte kaza namazının kılınışı ne kılınış zamanının sizlere aktarıyoruz. İşte, Kaza namazı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Farz olan namazların vaktinde kılmaya edavakti geçtiği zaman kılmaya kazabozulan bir namazın tekrardan kılınmasına ise iade deniyor. Namaz bilerek kaza yapacak diye terk edilmemelidir.

Bu rahatlığı sağlayarak namazlarınızın hepsini bir anda çıkartmak girişimi namazınıza şüphe uyandırır. Tabi bazı durumlarda kişi namazını kazaya bırakmak zorunda kalabilir ya da namaz kılma imkanı olmayabilir. Bu durumlarda kişinin kılmadığı her namaz için kaza namazı kılması gerekir. Bu kaza namazında sadece kaçırdığı vakit namazının farzlarını kılar. Yani sünnet namazlarının kazası olmaz.

Kaza namazlarında rekat sayısı ne kadardır

  • Sabah namazı 2
  • Öğle namazı 4
  • İkindi nazmı 4
  • Akşam namazı 3
  • Yatsı namazı 4 ve 3 vitr şeklinde kazası yapılıyor.

Kazalarımı nasıl hesaplamalıyım?

Geçirdiğimiz bir vakit namazının yalnız farzının ve vacibinin kazası kılınır. Bunlar, sabah namazında iki rek’ât farz, öğle namazında dört rek’ât farz, ikindi namazında dört rek’ât farz, akşam namazında üç rek’ât farz, yatsı namazında dört rek’ât farz ile üç rek’ât vitir vacip olmak üzere her gün için toplam 20 rek’ât namazdan ibarettir.  

Hepsini her gün bir arada kıldığımızda bile günlük sadece 20 dakikamızı alır.

 Her gün yirmi dakika nerelere vermiyoruz ki?    

Yapacağımız tek şey; irade etmek ve başlamak!  

Niyette zaman belirlemek için ya hep en son, ya da hep ilk dememiz yerinde olur.  “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım en son (meselâ) sabah namazının farzını kaza etmeye.”  

Hep “en son” diye diye kazalarımızı kılıp en başa, on beş yaşımıza geldiğimizde, sondan başa doğru bitirmiş oluruz.  

Kaza namazlarının herhangi bir vakti yoktur. Kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir.

Kerahet vakitleri ne zamandır

  • Gün doğduktan sonraki 45 dakika
  • Öğle namazına 45 dakika kalması halinde
  • Akşam namazından önceki 45 dakikalık zaman dilimi

Eğer kazaya bıraktığınız namazları tam olarak bilmiyorsanız ömrünüz vefa ettikçe namazlarınızın kazalarını kılabilirsiniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.