Kayseri'nin tarihî eserlerini, doğal güzelliklerini, yemeklerini, türküleri
Kayseri; İç Anadolu Bölgesi’nde Erciyes Dağı’nın yamaçlarında Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir illeri ile çevrelenmiş olan Kayseri dünya üzerindeki en eski şehirlerinden bir tanesidir. Eski dönemdeki ismiyle Kapadokya olan ve Tuz Gölü’nden başlayarak Fırat Nehri’ne kadar uzanan Kayseri, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yaklaşık 6 bin yıllık geçmişe sahip olan şehir, gerek kent merkezinde bulunan mimari yapılarıyla gerekse yer aldığı konum itibariyle çevresinde ziyaret edilecek çok çeşitli yer bulunuyor.
Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık 15. şehridir. 2014 yılı itibarı ile 1.322.376 nüfusa sahiptir. Akkışla, Bünyan, Develi, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Talas, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçeden oluşmaktadır. Ankara ve Konya'dan sonra İç Anadolu'nun üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezidir. Orta Kızılırmak Bölümünde, Erciyes Dağın'ın eteklerinde modern bir il. Kuzey ve kuzeybatıda Yozgat, Kuzey ve kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde, batıda ise Nevşehir illeriyle çevrilidir. 34°56’ ve 36°59’ doğu boylamları ile 37° 45’ ve 38° 18’ kuzey enlemleri arasında yer alır.
Kayseri İli Tarihi ve Turistik Yerler
1. Kayseri Kalesi
2. Melikgazi Kalesi
3. Şahmelik Kalesi
4. Develi Kalesi
5. Hunad Hatun Külliyesi
6. Kölük Camii ve Medresesi
7. Hacı Kılıç Camii ve Medresesi
8. Ulu Camii
9. Fatih Sultan Mehmed Camii
10. Develi Ulu Camii
11. Avgunlu Medresesi
12. Sahibiye Medresesi
13. Çifte Medrese (Şifaiye Gıyasiye Medresesi)
14. Sultan Hanı
15. Tekgöz Köprüsü
16. Karatay Hanı
17. Çifte Kümbet
Yöresel Kayseri Yemekleri
1. Mantı
2. Yağlama
3. Kurşun Aşı
4. Pöç
5. Nevzine
6. Develi Cıvıklısı
7. Sucuklu Köfte
8. Tahinli Katmer
9. Pastırma
10. Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması
Kayseri'nin "Erkilet güzeli", "Gesi bağları", "Gerinir bağları", "Ağam İstanbul'u mesken mi tuttun?", "Süpürgesi yoncadan" gibi sevilen türküleri çok tanınmıştır. Oyunların çoğu türkülü oyunlardır. Türkülü oyunlarda bir grup bir dörtlük söyler, diğer bir grup o dörtlüğü tekrar eder. Oyun böyle devam eder gider.
Yörenin ünlü türküleri: Gesi bağları, Erkilet güzeli Bağlar bozuyor, Ağam İstanbul'u mesken mi tuttun, Ceviz oynamaya geldim odana, Gerinir bağları, Ayvanın irisine, Çevirme çardağı, İğdenin dalı, Fadimem süslü gezer, Altunu bozdurayım, Develi ey sevdiğim, Ali Dağı, Posta yolları, Kandilli kerem, Süpürgesi yoncadan, Karşıda arar durur, Çarşıya vardım.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.