Kabe nerededir

Kabe nerededir
Kabe, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde bulunan ve “Allah’ın evi ” diye adlandırılan kutsal topraklarda bulunan kutsal bir yapıdır. Kabe hakkında sade ve anlaşılır bilgileri bu içerikte bulabilirsiniz.

Sözlükte dört köşeli veya küp şeklinde olmak anlamına gelen Kabe, ilk önce Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yapılmıştır. Yeryüzünde yapılmış olan ilk mescit ve ilk binadır.

Kabe Nerededir

Kabe, Mekke şehrinde Mescid'in Haramın ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 13 metre yüksekliğinde, 12 metre boyunda ve 11 metre genişliğindedir ve taşlardan yapılmıştır. Yeryüzünde yapılmış olan ilk mukaddes mabettir ve birçok adı vardır. Kabe'ye Beytullah ya da Beyt-i Atik de denmektedir.

Kabe İçi ve Kutsallığı

Kabe, Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi şudur:

Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.

Kabe, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yaptırılmıştır ve Kabe'nin etrafında Kabe'nin yüksekliğini aşmayan yapılar bulunmaktadır. Kubbeli yapılar Osmanlı Padişahı II. Selim tarafından Mimar Sinan'ın planlaması ile yapılmıştır. Kabe'nin duvarlarından kullanılan taşlar granit taşlardır. Tavanı ahşaptır ve üzeri altın işlemeli bir siyah örtü ile örtülüdür. Örtüsü her sene hac mevsiminde yenilenmektedir. Örtüye sitare veya kisve adı verilmektedir. Kabe örtüsü, Kabe'nin tamamını kuşatmaktadır.

Kabe örtüsü üç bölümden oluşmaktadır. Kabe'nin dış örtüsü, iç örtüsü ve kuşak bölümü. Mekke'de bulunan Kabe örtüsü fabrikasında bu örtüler dokunmaktadır. Kabe'nin içinde tavan kısmına çıkmak için merdiven ve üç tane ağaç sütun bulunmaktadır. İç duvarlar ve yerler mermerlerle kaplı olup, tavan kısmında altın ve gümüşten yapılmış olan kandiller asılıdır. Yerden 2 metre kadar yükseklikte olan bir altın kapısı vardır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından tavanı onarılan Kabe, I. Ahmed ve IV. Murat döneminde de yine onarılmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.s) hicri 8.yılda Mekke'yi fethettiği zaman Kabe'nin çevresinde yaklaşık olarak 360 putun olduğu söylenmektedir. Hz. Muhammed, bu putları kırmıştır ve hac vazifesi de o zamandan itibaren başlamıştır. Yapılan törenlere hicri 10. yıldan itibaren puta tapanlar alınmamış ve Kabe, Müslümanların yeri haline gelmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

5
34
29
2
1
3
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum