İyilik ile ilgili atasözleri ve deyimler

İyilik ile ilgili atasözleri ve deyimler
İyilik, karşılık beklenilmeden yapılan yardım. İyi olma durumu, salah. Karşılık beklenilmeden yapılan yardım, kayra, lütuf, kerem, ihsan, inayet. Sağlığı yerinde olma durumu, esenlik. Yarar veya elverişlilik, nimet.

Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak her güzel iş, hayır. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Başkaları hakkında iyilik dilemeye "hayırhahlık" denir. Bunun aksi, yani başkalarının kötülüğünü istemek ise "bedhahlık"tır. Bedhahlık bir ruh hastalığıdır. Haset denilen kötü huy bedhahlıktan başka bir şey değildir.

İyilik ile ilgili atasözleri ve anlamları

İyilik eden iyilik bulur: İyilik den kimse çevresinde sevilir, sayılır, sırası geldiğinde de, kendisinden iyilik görenler ona iyilik ederler.
İyilik et denize at, balık bilmezse halik bilir:  İnsanlar yapılan iyiliğin değerini bilmese bile Allah (c.c.) katında bunun değeri bilinir.
İyilik et kele, övünsün (varsın söylesin) ele:  Bir kişiye iyilik ederek onun kusuru düzeltilir, sonra o, bu iyilikten söz etmeyip kendi kusursuzluğuyla övünmeye kalkar.
İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin karı: Herkes iyiliğe iyilikle karşılık verebilir ama kötülüğe iyilikle karşılık vermek ancak olgun ve erdemli kişilerin harcıdır.
İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı: İyiliğin değerinin bilinmediğini, iyilik edenlere karşılık kötülük edenlerin daha çok olduğunu anlatır.

İyilik ile ilgili deyimler ve anlamları

Bundan iyisi can sağlığı; bundan daha iyisi olamaz” anlamında kullanılan bir söz.
El iyisi olmak; yakın çevresine değil, yabancılara yardımcı olmayı sevmek.
Elinden iyi iş gelmek; becerikli, hünerli olmak.
İki rahmetten (iyilikten) biri; “Çok acı çeken ağır hastalar için ya iyileşsin ya ölüp kurtulsun, böyle çekmesin” anlamında kullanılan iyi dilek sözü.
İyi gözle bakmamak; hakkında iyi düşünmemek.

İyilik ile ilgili düzel sözler

Her türlü kötülüğü yapmaya muktedir iken kötü bir şey yapmamak, işte budur iyilikAndre Gide
İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes. Cenap Şehabeddin
İyiliği, hiçbir şahsi menfaat gözetmeden, sırf iyilik olsun diye yapmalıyız. Confucius
Karşılığında kötülük göreceğinizi hiç düşünmeden, iyilik ediniz. Hz. Ali (r.a.)
İyiliğin şerefi, çabuk yapılmasındadır. Hz. Ömer (r.a.)
İyilik ve takva üzerine yardımlaşın, kötülük ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın, Allah'tan korkun çünkü Allah'ın azabı çetindir. Kur'an-ı Kerim Maide Suresi 2. Ayet
İyiliği ve ihsanı tamamlamak, başlamaktan daha hayırlıdır.
İyilik aradın mı insanda, kötülük kalmaz. Mevlana

7152
7471
4820
1047
789
913
3967
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
8 Yorum