İnşirah suresi kaçıncı sayfada

İnşirah suresi kaçıncı sayfada
İnşirah Suresi, Kur'an'ın 94. suresidir. 8 ayetten oluşan sure Mekke'de indirildiğine inanılmaktadır. Bu surenin okunması İslam inancına göre insanın sıkıntıların giderilmesini ve kalbinin ferahlamasını sağlar.

İnşirah suresi Kuran-ı Kerimin 94. suresi olup 30. cüzde ve 596. sayfada yer almaktadır. Bu sayfada sırası ile Duha, İnşirah ve Tin sureleri yer almaktadır. Mekke’de nazil olmuş olup toplam sekiz ayettir. İnen 12. suredir. Yani ilk inen surelerdendir. Mushaftaki sıralamada doksan dördüncü, iniş sırasına göre on ikinci sûredir. Duhâ sûresinden sonra, Asr sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Surenin ilk ayetinde geçen ve Allah’ın Peygamberinin kalbini feraha erdirmesini ifade eden neşrah kelimesi sureye adını vermiştir. Her güçlüğün ardından iki kolaylık olduğu müjdesi bizlere bu sure ile verilmektedir. Arapça okuma bilmeyenler için İnşirah Suresi Türkçe okunuşu:

İnşirah suresinin konusu

Sûrede Yüce Allah’ın Hz. Peygamber’e mânevî lutufları özetlenmekte, her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekke’de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resûlullah ile müslümanlara teselli ve ümit verilmekte; onlardan Allah’a ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istenmektedir.

insirah-suresi-arapca-oku.jpg

İnşirah suresi okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Elem neşrah leke sadrek
2- Ve vada’na ‘anke vizreke
3- Elleziy enkada zahreke
4- Ve refa’na leke zikreke
5- Feinne me’al’usri yüsren
6- İnne me’al’usri yüsren
7- Feiza ferağte fensab
8- Ve ila rabbike ferğab

Bazı müfessireler duha suresindeki anlatımların inşirah suresinde devam ettiğini yani birbirini tamamladığını söylerler. Bu surenin Türkçe mealini de verecek olursak aşağıdaki gibidir.

İnşirah Suresi meali

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

1. Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
2. Yükünü senden alıp atmadık mı?
3. O senin belini büken yükü.
4. Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi?
5. Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.
6. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.
7. Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul,
8. Yalnız Rabbine yönel.

İnşirah suresinin faziletleri nelerdir

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "İnşirah suresini okuyan kimse, Bana gelipde sıkıntısını gideren gibidir (o kadar sevap ve ecir alır)."(Ebu Suud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 9/173)

Rivayete göre;

  • Her gün 7 kere okumaya devam eden kimse kalp sıkıntısından kurtulur, bol rızka kavuşur.
  • Bir kimse beş vakit namazın ardından okumaya devam ederse, Allah’u Teala o kimsenin her işini kolaylaştırır. Kederli bir durumda ise, ferahlığa çıkarır. Beklemediği yerden kendisine rızık ikram olunur. Kalbi her zaman huzur ve rahatlık içinde bulunur.
  • Kendisinde göğüs darlığı bulunan kimseye bu sure okunur veya hasta olan kimse bu surenin okunmasına bizzat devam ederse, Allah’u Teala o kimseyi bu hastalıktan kurtarır.
  • Selef-i salihinden bir kısım ulema şöyle der: "Her kim Kuran-ı Kerim’i ezberlemede zorlanıyorsa İnşirah suresini bir kağıda yazsın. Zemzem suyunda yazıları silininceye kadar beklettikten sonra bu suyu içsin.Ezber sorunu kalmayacaktır. Ayrıca bu su, böbrek taşı ve kumu bulunan kimseye içirilirse, ona da bi-iznillah şifa olur.
  • Bu sure, gönlü darları, sıkıntı çeken ve bunalıma giren kişinin üzerine okunursa, Allah’ın izni ile şifa bulur.

191
24
107
3
8
4
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.