İletişimde çatışma ve uzlaşma

İletişimde çatışma ve uzlaşma
İletişimde çatışma ve uzlaşma nedir, çatışmayı çözme davranışları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Toplumda yeni insanlarla sürekli tanışırız ve iletişim kurarız. İletişim sırasında farklı sebeplerden dolayı çatışma yaşayabiliriz. Çatışma, çoğunlukla insanların birbirlerini dinlememeleri ya da yanlış anlamalarından kaynaklanır. Çatışma sonunda kişilerde olumsuz duygular oluşur. Çatışmanın çözüm yolu ise uzlaşmadır. Uzlaşma sayesinde anlaşmaya varılır. Çatışmanın çözümü için her iki tarafın fedakârlık yapması gerekir. Çatışmada uzlaşma yolu kullanıldığında kazanan ve kaybeden tarafın olmadığı görülür. Her iki taraf da anlaşmadan memnun kalır.

Çatışmayı Çözme Davranışları

1. Kaçınma

İlişkilerinde çatışma yaşayan kişiler; küsme, görmezden gelme, sorundan kaçma ya da sorun yokmuş gibi davranma tepkileri gösterirler.

2. Yıkıcı Tepkiler

İlişkilerinde çatışma yaşayan kişiler; birbirlerini tehdit etme, vurma, küfretme, saldırgan davranışlar sergileme, şikâyet etme ve dedikodu yapma gibi yıkıcı tepkiler gösterirler.

3. Yapıcı Tepkiler

İlişkilerinde çatışma yaşayan kişiler; konuşma, birbirlerinin isteklerini anlamaya çalışma, empati kurma ve ortak sorunlarını her iki tarafın yararına çözme tepkileri gösterirler.

177
17
50
5
9
33
143
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum