Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri nelerdir

Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri nelerdir
Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri nelerdir, Hz. Peygamber’in ashabına verdiği değeri, ensar örneği üzerinden açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Aşağıdaki soruları metinden yararlanarak cevaplayınız.
Allah Resulü (s.a.v.); Medineli ashabının İslam uğruna yaptığı fedakârlıkları unutmamış, onları şu şekilde övmüştür: “(Ashabım!) Sizlere ensarı (onlara güzel davranmanızı) tavsiye ediyorum. Çünkü onlar benim cemaatim, sırdaşlarım ve eminlerimdir. Onlar, üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiler. Kendilerine saygı duyulması onların hakkıdır. O hâlde ensarın iyilik edenlerinden iyiliklerini kabul edin. Kötülük edenlerin kusurlarını da affedin.” (Buhârî, Menâkıbü’l-Ensâr, 11.)
1. Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri nelerdir? Yazınız.
2. Hz. Peygamber’in ashabına verdiği değeri, ensar örneği üzerinden açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Hz. Peygamber, ashabının İslam uğruna gösterdikleri fedakarlıkları ve hizmetleri takdir etmiştir. Ashabın, Hz. Peygamberin cemaati, sırdaşları ve eminleri olduğunu belirtmiştir. Hz. Peygamber, ashabına güzel davranılmasını tavsiye etmiştir. Ensar örneği üzerinden ashabın birbirlerine olan bağlılıklarını vurgulamıştır. Ashapların üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ifade etmiştir. Hz. Peygamber, ashabın iyiliklerini kabul etmeyi ve kötülüklerini affetmeyi öğütlemiştir.

  1. Hz. Peygamber, ashabının İslam uğruna yaptığı fedakarlıkları ve hizmetleri takdir etmiş ve onlara güzel davranılmasını tavsiye etmiştir. Ashabın, Hz. Peygamberin cemaati, sırdaşları ve eminleri olduğunu belirterek, onların hakkında saygı duyulması gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, ashapların üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiğini ve bu nedenle iyilikleri kabul edilmesi, kötülüklerinin ise affedilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

  2. Hz. Peygamber, ashabına verdiği değeri ensar örneği üzerinden açıklamıştır. Ensar, Hz. Peygamberin Medine'ye hicret ettiğinde onları karşılayıp himaye etmiş ve kendilerini bir aile gibi kabul etmiştir. Hz. Peygamberin bu tavrı, ashapların arasındaki dayanışma ve yardımlaşma ruhunu ortaya koymuş ve onların toplumsal birliklerini güçlendirmiştir. Bu nedenle Hz. Peygamber, ashabına ensar örneğini örnek göstererek, onların fedakarlıklarını ve birbirlerine olan bağlılıklarını takdir etmiş ve başkalarına da aynı şekilde davranmalarını öğütlemiştir.

5
5
5
5
5
5
115
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.