Hz. Adem (a.s) hayatı kısaca

Hz. Adem (a.s) hayatı kısaca
Hz. Adem, yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamber, bütün insanların babası'dır. Hz. Adem’in hayatı kısaca konusunda sizlere bilgi vermek amacıyla sizlere bu yazımızı hazırladık.

Hz. Adem (a.s), ilk peygamber ve ilk insandır. O, topraktan yaratılmıştır ve Allah ona kendi ruhundan üfleyerek can vermiştir. Kuran’da Hz. Adem (a.s)’in yaradılışı ile ilgili bir çok ayet bulunmaktadır. Hz. Adem (a.s), yaratıldığında Allah, meleklere Hz. Adem (a.s)’e secde etmelerini emretmiştir. Ancak içlerinden şeytan “Beni ateşten onu topraktan yarattın, secde etmem” diyerek itiraz etmiştir. Bunun üzerine şeytan, cennetten ve Allah’ın rahmetinden kovulmuştur. Şeytan cennette yaşarken yasak meyveleri yemeleri için Adem ile Havva’yı kandırmıştır ve onların da cennetten kovulmalarına sebebiyet vermiştir.

Yeryüzüne indiklerinde ise Adem ile Havva pişman olarak tövbe etmişlerdir. Tövbesi kabul edilen Hz. Adem (a.s) bu olaydan sonra ilk peygamber olarak insanlara gönderilmiştir. Bu olaydan sonra insanlık çoğalmaya başlamıştır.

Bakara Suresi’nde Hz. Adem’den bahsedilirken yüce Allah şöyle buyurur:

“Hani meleklere Adem’e secde edin demiştik de iblisten başkası hemen secde etmişlerdi, iblis ise dayattı, kibirlendi ve kafirlerden oldu. Ve demiştik ki: “Ey Adem, sen eşinle birlikte Cennete yerleş, neresinden isterseniz bol bol yiyiniz, ancak şu ağaca yaklaşmayınız. Yoksa zalimlerden olursunuz.”

Hz. Adem’in (a.s.) kısaca hayatı - Adem aleyhisselam kimdir

Hz. Adem (a.s.) ilk olarak cennet ve dünyâ hayatını yaşayandı, ilk örtünendi, ilk unutandı, ilk hatâ yapandı, ilk tevbe edendi, ilk peygamberdi (Kendisine 10 sahîfe indirilmiştir.), ilk tevhîd mücâdelesi verendi, ilk evlâd acısını duyandı, ilk selâmlaşandı, ilk defa toprağı işleyendi, hâsılı o ilk insandı, ilk insan ve ilk peygamberdir, bütün insanlığın atasıdır.

Hz. Adem‘in (a.s.) Kur’an-ı Kerim’de adı 25 defa geçer. Ülü’l-azm (En yüksek derecedeki) peygamberlerdendir. Allah bütün isimleri Hz. Adem’e (a.s) öğretti.

Allah önce Hz. Adem‘i (a.s.) sonra Havva validemizi yarattı ve onları birbirine nikahladı.

Allah’ın emri ile bütün melekler Hz. Adem’e (a.s) secde etti fakat şeytan secde etmedi. Şeytan bu yüzden Allah’ın huzurundan kovuldu. Bunun üzerine şeytan gerekçesinde haklı olduğunu ispat etmek için Allah’tan insanları doğru yoldan çıkarabilmek için izin istedi. Böylece insan ile şeytan, hak ile batılın kıyamete kadar sürecek savaşı başladı.

Hz. Adem (a.s.) Havva annemiz ile birlikte cennette iken yasak meyveyi yemeleri sonrası cennetten çıkarılıp yeryüzüne indirildi ve insanoğlu için dünya hayatı başladı.

Hz. Adem (a.s.) ile Hz. Havva dünyaya indirildikten sonra uzun bir süre ayrı kaldılar. Allah tövbelerini kabul edip onları affetti ve birbirlerine kavuşturdu. Hz. Adem (a.s.) ilk defa toprağı işledi, tarım ve hayvancılıkla uğraştı.

Hz. Adem’in (a.s.) oğullarından Kabil, Habil’i öldürerek yeryüzündeki ilk cinayeti işledi. Hâbil öldürüldükten sonra Allah Hz. Adem ve Havvâ’ya salih evlat olarak Hz. Şit’i (a.s.) verdi. Hz. Şit’i (a.s.) Kur’ân-ı Kerîm’de ismi geçmeyen peygamberlerden biri olup kendisine 50 sayfa (suhuf) indirildi.

Hz. Adem (a.s.) kaç yılında vefat ettiği bilinmemekle birlikte cuma günü vefat etti. Hz. Adem’in (a.s.) 930 veya 1000 sene yaşadığı rivayet edilir.

Hz. Adem’in (a.s.) kabri rivayetlere göre ise Mekke’de Ebûkubeys mağarasında veya Hindistan’daki Nevz dağındadır.

5010
3541
2223
1349
735
617
2426
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
31 Yorum