Huruf-u mukatta harfleri nelerdir
Hece harfleri, kesik harfler anlamına gelen ve Kur’ân-ı Kerim'de 29 yerde geçen Huruf-u Mukattaa Harfleri, sûre başlarında kesik kesik, ikisi üçü birleşik veya tek başına yazılı bulunan harflerdir. Bu harfler okunurken de teker teker okunur, bir kelime gibi okunmaz.
Arapça alfabede ‘Elif - Lam - Mim’ (Arapça olarak الم) olarak da yazılır. Ama okurken onu “alm” olarak telaffuz etmezsiniz ve bunun yerine 3 harf şeklinde “Elif - Lam - Mim”şeklinde de ayrı ayrı okunur. Hurûf-ı mukattaa, Arap alfabesinde yer alan on dört harften meydana gelir. Bu harfler ise, ا، ح، ر، س، ص، ط، ع، ق، ك، ل، م، ن، هـ، ى şeklinde bilinir. İmam Rabbani hazretleri ise, huruf-u mukattayı ise, “âşık ile ma’şuk arasında bulunan gizli esrarın denizleri” olarak açıklamıştır.
Huruf-u Mukatta harfleri hangi surelerde geçiyor
Huruf-u mukattaa'nın Kur’ân-ı Kerim'deki yerleri de şöyledir:
Altı sûrede “elif-lâm-mîm” vardır. Bunlar; Bakara, Âl-i İmrân, Ankebût, Rûm, Lokman ve Secde sûreleridir. Â'râf Sûresi'nde de “Elif-lâm-mîm-sâd” bulunmaktadır.
Beş sûrede “elif-lâm-râ” vardır. Bunlar; Yunus, Hûd, Yusuf, İbrahim ve Hicr sûreleridir. Ra’d Sûresi'nde de “elif-lâm-mîm-râ” vardır.
Altı sûrede “hâ-mîm” vardır. Bunlar; Mü’min, Fussilet, Zuhruf, Duhân, Câsiye ve Ahkaf sûreleridir. Şûrâ Sûresi'nde de “hâ-mîm-ayin-sîn-kaf” bulunmaktadır.
Ayrıca, Şuarâ ve Kasas sûrelerinde “tâ-sîn-mîm“, Neml Sûresi'nde “tâ-sîn“, Meryem Sûresi'nde “kâf-hâ-yâ-ayîn-sâd“, Tâhâ Sûresi'nde “tâ-hâ“, Yâsin Sûresi'nde “yâ-sîn“, Sâd Sûresi'nde “sâd“, Kaf Sûresi'nde “kaaf“, Kalem Sûresi'nde de “nûn” harfi bulunmaktadır.
Huruf-u Mukatta harflerinin özellikleri
Hurûf-i Mukattaa ile alâkalı şu açıklamaları yapmışlardır:
1. Allah Teâlâ, bu harflerle ins ve cin âlemine âdeta şöyle bir meydan okumaktadır: “İşte elinizdeki Kur’ân’ın kelimeleri bu harflerden teşekkül etmiştir. Buyurun, gücünüz yetiyorsa, siz de bu harfleri yan yana dizin ve Kur’ân’ın bir benzerini meydana getirin!..”
2. Bu harfler, kendilerinden sonra gelecek olan mevzûlara hazırlık açısından dikkatleri toplamak üzere yapılmış bir edebî sanattır. Zîrâ, bâzen söze üstü kapalı olarak başlamak ve meseleyi sır dolu bir îmâdan sonra îzah etmek, daha fazla alâka uyandırır.
3. Bunlar, öğrenmenin harflerle başladığına işâret etmektedir. Zîrâ Araplar, o güne kadar harflerin bu şekilde münferit okunuşlarını bilmiyorlardı. Bunu onlara, ilk olarak Kur’ân-ı Kerîm öğretmiştir. Hulâsa Hurûf-i Mukattaa, esrârı Cenâb-ı Hakk’a âit olan ve bütün beşeriyeti âciz bırakan Kur’ân’ın bir i’câzıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.