Hak, sansür, tekzip ve kamuoyu nedir

Hak, sansür, tekzip ve kamuoyu nedir
Hak, sansür, tekzip ve kamuoyu nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hak: Hukuk düzeninin kişilere tanımış olduğu yetkilerdir. Verilen bir emeğe karşılık adaletli şekilde karşılığını almak hak etmek anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında karşılık bu şekilde çıkıyor. Ayrıca gerekli karşılığı görmek ve layık olmak gibi durumlardan da bahsetmek mümkündür.

Sansür: Bazı fikirlerin, haberlerin ve sanat eserlerinin yazılıp yayılmasının kısıtlanması ya da engellenmesidir. Sansür, çeşitli kavramların çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Genelde hükûmet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifâde özgürlüğünü bastırma amacı güdebilir.

Tekzip: Yalanlama ve düzeltme yazısıdır. Sözlükteki karşılığı "yalanlama" olan kelimedir. Bu terim genelde gazetede çıkan haberlerde haberin muhatapları tarafından yalanlandığında kullanılır. Bazı durumlarda da gazete, yanlış yapılan bir haberin muhataplarının mağdur olması durumunda kendisini yalanlar yani konu hakkında tekzip yayınlar.

Kamuoyu: Bir konuyla ilgili halkın genel düşüncesidir. Geniş anlamda, kamu çıkarını ilgilendiren bir konu hakkında halkın genel kanaat ve düşünceleri demektir. Bir başka ifadeyle, toplum hayatın çeşitli güçlük ve problemleri karşısında belirli bir zamanda, belirli bir insan grubu arasında yaygın düşünce ve bakış açılarını anlatan bir kavramdır. 

200
32
41
84
46
15
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.