Gün boyu aç kaldığımızda vücudumuzda meydana gelebilecek değişiklikler nelerdir
İnsanların en önemli ihtiyaçlarından biri beslenme ihtiyacıdır. Beslenme en temel canlı ihtiyaçlarından biridir. Beslenme canlılığın devam etmesini sağlar. Beslenmenin ertelenmesi ya da bir nedenle aç kalınması insan sağlığı için çok tehlikelidir. Karbonhidrat, protein ve yağlar insan vücudunda bir besin dengesi oluşturur. Bu denge bozulursa insan sağlığı olumsuz etkilenir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir.
Açlık durumunda kandaki şeker düşünce böbrek üstü bezinden adrenalin hormonu, arkasından pankreas bezinden glukagon isimli hormon salgılanıyor.
Bu hormonlar karaciğer ve kaslarda depolanmış olan şekerin kana karışmasını sağlıyor ve kan şekeri daha fazla düşmüyor. Ancak glikojen dediğimiz bu glikoz depoları biterse kan şekeri düşmeye başlıyor. Düşen şeker, bu depo şekerden karşılandığı gibi proteinlerin şekere dönüştürülmesi ile de dengelenmeye çalışılıyor. Ancak vücudumuzdaki yağlardan şekere dönüşüm olmuyor. Burası çok ilginç; kandaki şeker fazla olunca yağ halinde depolandığı halde, yağlar şeker haline dönüşemiyor. Bu nedenle şeker azlığının olduğu uzun açlıklarda bu defa yağ asitleri yanmaya başlıyor. Bu arada kandaki insülin ve leptin hormonu da azalıyor. Bu yağ asitleri yanınca vücudumuzda keton denen başka yağ asitleri oluşuyor ve beynin çalışması için bunlar kullanılıyor. Vücutta artan ketonlar da açlık hissini artırıyor.
Gün boyu aç kalan birinin vücudunda meydana gelen değişiklikler şu şekildedir:
- Kan şekeri düşer.
- Rengi beyazlaşır.
- Baş ağrısı gerçekleşir.
- Görme bozukluğu yaşanır.
- Denge problemi yaşanır.
- Tansiyon sorunları baş gösterir.
- Vücutta uyuşmalar yaşanabilir.
- Halsizlik, uykusuzluk, dermansızlık gerçekleşebilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.