Genelge (tamim), bildirge, önerge kavramlarının anlamı nedir

Genelge (tamim), bildirge, önerge kavramlarının anlamı nedir
Genelge (tamim), bildirge, önerge kavramlarının anlamları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Genelge, her kurum içerisinde belli bir konuda yapılacak mevzuat uygulamalarına açıklık getiren, uygulamada görülen eksiklik ve aksaklıkların düzeltilme yollarını gösteren, usulsüz uygulamaları kaldıran ayrıntılara ilişkin genel emirlerdir. Yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek, herhangi bir konuda aydınlatmak, dikkat çekmek üzere ilgililere gönderilen yazı, tamim, sirküler. Aynı konu üzerine bütün ilgililere gönderilen yazı, tamim.

Bildirge kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, bildirge kelimesi anlamı şu şekildedir: Beyanname. Bir kimsenin, resmi bir kuruluşa herhangi bir durumu bildirmek için, gerekli yerlerini doldurup verdiği çizelge.

Önerge, Meclis, kurultay gibi toplantılarda, herhangi bir sorun üzerine bir önermede bulunmak için, üyelerden biri ya da birçoğu tarafından başkanlığa verilen ve oya sunularak bir karara bağlanması istenen yazılı kağıt. Yazılı ve sözlü soru önergesi, genel görüşme önergesi, meclis soruşturması önergesi, meclis araştırması önergesi ve gensoru önergesi gibi çeşitleri vardır.

585
189
554
138
152
147
678
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.