Geçmişte insanlar ulaşım ve ticarette hangi araçları kullanıyordu

Geçmişte insanlar ulaşım ve ticarette hangi araçları kullanıyordu
Geçmişte insanlar ulaşım ve ticarette hangi araçları kullanıyordu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların bir yerden başka bir yere gitmek için kullandıkları araçlara ulaşım araçları denir. Çok eskiden insanlar ulaşım için at, eşek gibi hayvanları kullanırken, tekerleğin icadından sonra ulaşım araçları geliştirmişler ve kullanmaya başlamışlardır. Teknolojinin de ilerlemesi ile bu ulaşım araçları daha hızlı ve daha konforlu hale gelerek insanların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamışlardır.

İnsanların eskiden kullandığı ulaşım araçları şunlardır:

  • Kağnı
  • Fayton
  • Bisiklet
  • Buharlı Tren
  • Buharlı Otomobil
  • Sal
  • Sandal
  • Yelkenli – Kürekli Gemiler
  • Balonlar

Tekerleğin icadından sonra insanlar, tekerleğin kullanıldığı araçlar tasarlamışlardır. İki tekerleği olan, genelde öküz, eşek, at gibi hayvanların çektiği kağnılar eskiden kullanılan ilk ulaşım araçlarındandır. Kağnıdan sonra insanlar, daha hızlı bir ulaşım aracı olan faytonları kullanmışlardır. İki tekerlek üzerinde giden bisikletler de insanların eskiden ve hala günümüzde de kullanılan ulaşım araçlarındandır. 

Buharlı makinelerin icadından sonra buhar motorları kullanan trenler ulaşımda kullanılmaya başlanmıştır. Bu buharlı makineler daha sonradan faytonlarla birleştirilip günümüz otomobillerinin ilk örneği olmalarına rağmen, pratik bir kullanıma sahip olmadığı için yaygın olarak kullanılmamıştır.

Eskiden insanlar ulaşım için sadece kara yollarını değil deniz yolunu da kullanmışlardır. İlk olarak uzun odun parçalarının birbiri ile bağlanmasıyla oluşan sallar kullanılmıştır. Daha sonra büyük ağaç gövdelerinin içlerinin oyulmasıyla oluşturulan sandallar deniz ulaşımında sıklıkla kullanılmıştır. Tahtadan yapılan devasa yelkenli gemilerin, rüzgar gücünü kullanan yelkenler sayesinde uzun süre deniz ulaşımında kullanılmıştır. Yelkenli gemiler dışında bir çok insanın çektiği kürekler ile hareket eden gemiler de sıklıkla kullanılmıştır.

Son olarak hava ulaşımında eskinden insanlar balon adı verilen araçlar kullanmışlardır. Bu devasa balonların içine sıcak hava basılması ile havalanan araçlar, uçağın icadına kadar hava yolu ulaşımı için kullanılmıştır.

826
215
432
253
144
75
788
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.