Farklı harita türleri ve kullanım amaçları
a. Ölçeklerine Göre Haritalar
Haritalar hazırlanırken çizilecek alanın yüz ölçümü büyüklüğü ve çizim yapılacağı kâğıdın büyüklüğünü belirler. Buna göre haritalar 3'e ayrılır:
1. Büyük Ölçekli Haritalar: Küçülme oranın az olduğu ölçek paydasının küçük olduğu, dar alanların çizildiği, hatanın az, detayın çok olduğu ve izohips aralığının (1 m, 5 m) küçük olduğu ölçeklerdir. Ölçeği olmayan kabataslak çizilere kroki, ölçeği 1/20 ile 1/ 20000 arasındaki en detaylı çizimlere plan, ölçeği 1/ 200000’ e kadar olan çizimlere büyük ölçekli haritalar denir. Köy, kasaba ve il gibi dar alanların çiziminde kullanılır
2. Orta Ölçekli Haritalar: 1/ 200000 ile 1/ 500000 arasındaki küçültme oranına sahip il ve ülke gibi daha geniş alanların çiziminde kullanılan detayların azaldığı hatanın artmaya başladığı haritalardır.
3. Küçük Ölçekli Haritalar: Ölçeği 1/ 500.000’den daha küçük ölçekli haritalardır. (1/600.000, 1/1.000.000 vb.) Hataların en fazla olduğu, detayların çok azaldığı, ülke, kıta ve dünya gibi en geniş alanların çiziminde kullanılır.
Büyük Ölçekli Haritalar (1/1000)
- Paydasındaki sayı küçüktür.
- Ayrıntıyı daha iyi gösterir.
- Dar alanları gösterir.
- Bozulma oranı azdır.
- Daha az küçültme yapılmıştır.
- İzohipsler arası yükselti farkı azdır.
- Birim alanda kapladığı yer fazladır
- Paydasındaki sayı büyüktür.
- Ayrıntıyı daha az gösterir.
- Geniş alanları gösterir.
- Bozulma oranı fazladır.
- Küçültme oranı fazladır.
- İzohipsler arası yükselti farkı çoktur.
- Birim alanda kapladığı yer azdır
b. Konularına Göre Haritalar
c. Özel Haritalar
Bir konunun uzmanı tarafından hazırlanan ve o konu ile ilgilenen kişilerin kullanabileceği nitelikteki özel çizimlerdir. Jeoloji haritaları, toprak haritaları, bitki haritaları, iklim ve rüzgâr haritaları gibi kullanım alanları daha dar haritalar örnek olarak gösterilebilinir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.