Eşyada aslolan mübah olmasıdır ve helal dairesi keyfe kâfidir

Eşyada aslolan mübah olmasıdır ve helal dairesi keyfe kâfidir
Eşyada aslolan mübah olmasıdır ve helal dairesi keyfe kâfidir sözlerinden ne anlıyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir şeyin yapılması, yenilmesi, kullanılması, söylenmesi açık deliller ile haram kılınmamışsa, o dinen helâldir. Ancak o şey hakkında şer’i bir yasak varsa, ya da zararlı olduğu anlaşılırsa, o zaman helâl olmaktan çıkar. Helal dairesi keyfe kafidir sözünden ise, “helal dairesinin harama ihtiyaç hissettirmeyecek kadar geniş” olduğunu anlıyorum.

İslam hukukunda temel kaideler bulunmaktadır. Bu kaideler hayatın gerçeklerinden hareketle oluşturulmuştur. Beşeri ihtiyaçların göz önünde bulundurularak çeşitli kaidelerin ortaya konması söz konusu olmaktadır. Eşyada asıl olan mubah olmasıdır ve helal dairesi keyfe kafidir gibi kaideler de bulunmaktadır.

Eşyada asıl olan mubah olmasıdır sözü ile, varlığı gerekli olan bir şeyin bir ihtiyacı gidermesi adına sadece bir ihtiyaç olarak kullanılması anlamı kastedilmektedir.

Helal dairesi keyfe kafidir sözü ile insanların ihtiyaçlarının karşılanmasında izin verilen şeylerin kullanılması bütün ihtiyaçların karşılanmasında yeterli olur anlamı kastedilmektedir. Böylece hayat daha kolay olur.

430
430
430
430
430
430
430
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.