Engelliler haftası ne zaman

Engelliler haftası ne zaman
Sakatlık, bütün olarak düşünüldüğünde tüm insanlığın ortak problemi olan bir olgudur. Bu sebeple Engelliler Haftası bir tek bizim ülkemizde kutlanmaz.

Bizimle birlikte Birleşmiş Milletler üyesi olan 156 ülkede de aynı anda kutlanmaktadır. Kutlanan bu hafta süresince, sakatlığın önlenebilmesi için neler yapılabileceği, sakatlık nedenleri ve Engellilerin eğitimleri hakkında ki konulara özen gösterilir. Engellileri Koruma Milli Koordinasyonu Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda, bu haftanın daha etkili değerlendirilebilmesi için bir program oluşturulmuştur.

  • 10 MAYIS: Engelliler Haftası Açılışı
  • 11 MAYIS: Görme Engelliler Günü
  • 12 MAYIS: İşitme ve Konuşma Engelliler Günü
  • 13 MAYIS: Ortopedik Engelliler Günü
  • 14 MAYIS: Zekâ ve Ruhsal Engelliler Günü
  • 15 MAYIS: Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü
  • 16 MAYIS: Engelliler Haftasına Genel Bakış

Sakatlık Nedenleri Nelerdir?

Engellilerle ve sakatlıklar ile alakalı belli başlı sıkıntılar mevcuttur. Sakatlığın meydana getirilmesine neden olan faktörler ve engelli eğitimleri bu sıkıntıların başında gelmektedir.Sakatlık durumu genellikle, akrabaların evlenmesi, hamilelik öncesinde ki tedbirsizlikler, gerekli aşıların uygulanmamış olması ve görünmez kazalar gibi sebeplerden meydana gelmektedir.

  1. Akraba Evliliği: Doğuştan olmuş olan sakatlıkların neredeyse tamamı (istisnalar hariç) akraba evlilikleri sonucunda meydana gelmektedir. Oldukça yakın olan akrabaların yani dayı, amca, hala, teyze çocukları olan kişilerin birbiriyle evlenmesi sonucunda, oldukça yüksek oranda sağır, kör ve dilsin çocuk dünyaya gelmektedir. Hatta bu konuda yapılan istatistik çalışmalarında 100 engelli çocuktan 30 tanesinin yakın akraba evliliklerinden doğmuş çocuklar oldukları gözlemlenmiştir. Bu sebeple sakatlık nedenleri arasında ki ilk sırayı akraba evlilikleri almaktadır.
  2. Hamilelik Öncesinde Ki Tedbirsizlikler: Hamile olduklarını öğrenen annelerin, bebek heyecanıyla devamlı ultrasona girmesi, röntgen çektirmesi ya da sigara ve alkol kullanımını bırakmadan hamileliği boyunca devamlı olarak kullanması sakatlık nedenleri arasına giren en önemli sebeplerdendir. Çünkü bu tarz durumlarda doğuştan sakatlığa yol açmaktadır.
  3. Gerekli Aşıların Zamanında Uygulanmaması: doğum yapıldıktan sonra ilk yıl içerisinde verem ve çocuk felci aşısının mutlaka zamanında yaptırılması gerekmektedir. Eğer bu önemli aşıları vaktinde yaptırmazsanız belirli sakatlıklar meydana gelebilir. Fakat aşıları deneyimli ve bilgili bir doktor ya da hemşireye yaptırmanız da oldukça önemlidir.
  4. Meydana Gelebilecek Olan Kazalar: Tarla ve arazi kazaları, trafik kazaları, iş kazaları, ateşli silah yaralanmaları ya da doğal afetler kişilerde sakatlık nedenleri arasına girmektedir. Bilindiği üzere bizim ülkemizde de trafik kurallarına uyma konusunda oldukça büyük bir boşluk vardır. Bu sebeple çoğu kişi dikkatsiz sürücüler yüzünden sakat kalmaktadır.

Engellilere daha yaşanabilir bir ortam sağlayabilmek için onlara severek yapabileceği iş imkânları sunmamız gerekmektedir. Yaşadığımız alanları onları da düşünerek tasarlamak ve dizayn etmek zorunlu görevlerimizden bir tanesidir. Acımak ya da şaşıran gözlerle bakmak yerine yanlarında olmayı tercih ederseniz, daha yaşanabilir bir hayata sahip olabilirler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum