El Cezerî Dinleme/İzleme Metni Cevapları (5. Sınıf)

El Cezerî Dinleme/İzleme Metni Cevapları (5. Sınıf)
El Cezerî Dinleme/İzleme Metni Cevapları, 5. Sınıf Koza Yayın Türkçe Ders Kitabı Sayfa 212, 213, 214, 215 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

El Cezerî Dinleme/İzleme metni cevapları ve soruları, Koza Yayın 5. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 212-213-214-215 (Bilim ve Teknoloji Teması)

El Cezerî Dinleme/İzleme Metni Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 212 Cevabı

HAZIRLIK

1. Türk bilim insanlarından kimleri tanıyorsunuz? Bu bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar hakkında bildiklerinizi açıklayınız.

İbn-i Sina: 980-1037 yılları arasında yaşamış olan İslam dünyasında ünlü hekim ve filozoftur. Tıp alanına yaptığı büyük katkılar vardır ve Batı dünyasında Avicenna olarak bilinir.

Biruni: 973-1048 yılları arasında yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi ve tarihçidir. Hindistan’da ve Orta Asya’da gözlemler yaparak astronomi alanında önemli çalışmalar yapmıştır.

Uluğ Bey: Astronomi alanında önemli katkılarda bulunur. Ünlü “Uluğ Bey Zinciri” adlı gökyüzü haritasını hazırlamış ve astronomik gözlemler yapmıştır.

Ali Kuşçu: 15. yüzyıl Osmanlı matematikçisi Ali Kuşçu, matematik, astronomi ve fizik alanlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Uluğ Bey’in gözlemlerini değerlendirmiş ve kendi araştırmalarını eklemiştir.

2. İlk robotu sizce kimler icat etmiştir? Böyle düşünmenizin nedeni nedir?
Cevap
: Bence ilk robotu Nasa’daki görevliler icat etmiştir. Çünkü orası teknolojik açıdan çok gelişmiş bir yer.

1. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 213 Cevabı

Metnin başlığından ve görselinden hareketle tahmin ettiğiniz metnin konusunu aşağıya yazınız. Metni dinledikten sonra tahmininizin doğruluğunu kontrol ediniz.
Cevap
: Metnin başlığından ve görselinden hareketle metnin konusunun El Cezerî adlı kişi olduğunu düşünüyorum.

2. ETKİNLİK

Metinle ilgili aklınıza takılan ya da önemli bulduğunuz yerleri not alınız. Notlarınızın kısa ve anlaşılır olmasına dikkat ediniz. Aklınıza takılan noktaları açıklığa kavuşturmak için arkadaşlarınıza sorunuz.

– El Cezerî ilk robotu yapan kişiymiş.
– Termosu da ilk yapan oymuş.
– Artuk Sarayı’nın başmühendisiymiş.
– Yazdığı kitapta 50’den fazla cihazı anlatmış.
– Hesap makinesinin icadında yıllar önce aynı sistemle çalışan bir saat yapmış.
– Otomatik sistemler arasında denge çalışmaları da yapmış.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki anlamlarla kelimeleri eşleştiriniz. Ardından bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

(litaratür) 1. Herhangi bir bilim dalında yazılmış olan yazı veya eserlerin bütünü.
(otomasyon) 2. Endüstride, yönetimde ve bilimsel işlerde insan aracılığı olmadan işlerin otomatik olarak yapılması.
(tacir) 3. Ticaretle uğraşan kimse.
(hazne) 4. Bir şeyin toplandığı, biriktirildiği yer.
(sibernatik) 5. Canlılarda ve makinelerde kontrol, iletişim ve işleyişi inceleyen bilim.
(alim) 6. Bilimsel bir konuda çok bilgisi olan kimse.

4. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 214 Cevabı

“El Cezerî” metnine farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları ve başlıkları seçme nedenlerinizi yazınız.

Birinci başlık: Robotun Mucidi.
Bu başlığı seçme nedenim: Metinde anlatılan kişinin ilk robotu yapmış olması.

İkinci başlık: Anadolu’da Bir Mucit.
Bu başlığı seçme nedenim: Metinde anlatılan kişinin Anadolu’da yaşayan bir mucit olması.

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin konusu: El Cezeri’nin bilim dünyasına katkıları
Metnin ana fikri: El Cezeri ilk robotu, ilk termosu yapan çok önemli bir bilim insanıdır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. El Cezerî kimdir?
Cevap
: El Cezerî, ilk robotu yapan âlim ve robotik biliminin kurucusudur.

2. El Cezerî nerede yaşamıştır?
Cevap
: El Cezerî, tüm ömrünü Anadolu’da geçirmiştir, Diyarbakır’da yaşamıştır.

3. El Cezerî’nin yazmış olduğu kitapta ne tür bilgilere yer vermiştir?
Cevap
: El Cezerî’nin yazmış olduğu kitapta elliden fazla cihazın kullanım esasları, yararlanma olanakları çizimleriyle yer alır.

4. El Cezerî hangi yılda ölmüştür?
Cevap
: El Cezerî, 1233 yılında ölmüştür.

7. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 215 Cevabı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insansı robotlar günlük yaşantımızda büyük bir yer edinecek. Günümüzde robotlar konuşuyor, yürüyor, çeşitli işlerde bize yardım ediyor… “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Robot teknolojisinin hızlı gelişimi bize ne nasıl faydalar sağlayabilir? Robotların gelecekte insan hayatına ne tür etkileri olabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

“Robot,” genellikle programlanabilir bir kontrol sistemine sahip, çeşitli görevleri yerine getirebilen, genellikle insan benzeri veya mekanik bir yapıya sahip otomatik bir makineyi tanımlayan bir terimdir. Robotlar, endüstriyel üretim, tıp, uzay keşfi, ev işleri, güvenlik ve birçok başka alanda kullanılabilirler.

Robotlar tehlikeli veya zor pek çok işte kullanılabilirler. Örneğin okyanusların derinliklerine dalabilir, yüksek sıcaklıklarda çalışabilir, havanın olmadığı gezegenlerde dolaşabilir, yüzlerce kilogram yükü taşıyabilirler. Yapımı incelik gerektiren birçok işi de yapabilirler. Ayrıca en çok da sanayi, tarım, tıp gibi alanlarda da kullanılıyorlar.

8. ETKİNLİK

Aşağıda verilen giriş bölümünden hareketle hikâyeyi tamamlayınız. Hikâyenize başlık koymayı unutmayınız. Hikâyenizi zaman, mekân, olay ve varlık kadrosu unsurlarına dikkat ederek yazınız. Hikâyenizi bitirdikten sonra arkadaşlarınıza okuyunuz.

Herkes büyük bir heyecanla bekliyordu. Yücel, kapıdan gözüktüğünde alkışlar koptu. Yücel, yedi yıl sonunda insansı robot üzerindeki çalışmasını bitirmişti. Salonda herkes gözünü ona dikmiş, merakla ne diyeceğini bekliyordu.
Yücel, yavaşça öne ilerledi. Gözlerinin içi gülüyordu.

— Bugün hem ülkemiz hem de dünya için çok büyük bir gün, dedi.

Ve şöyle devam etti:

— Robotun ilk örneği de yüzyıllar önce yine bu topraklarda El Cezeri tarafından yapılmıştı. Ondan aldığımız güçle, dünya için bir dönüm noktası olarak gördüğümüz bu robotu 7 yıl içinde tamamlamış olduk. Yaptığımız insansı robot, bir evin içinde hangi işler yapılıyorsa hepsini eksiksiz bir şekilde yapabilecek bir şekilde yapıldı. Her türlü sebze yemeğini yapabilecek, evin temizliğini, ütüsünü, cam silmesini hatta perdeleri çıkarıp takmayı bile yapabilecek.

Bize çalışma şartlarını ayarlayan ve her zaman desteğini hissettiren devlet büyüklerimize, Uluslararası Robot Federasyonuna ve halkımıza çok teşekkür ederim. Bunda sonra da çalışmalarımız aynı hızla devam edecektir.

Oradakilerin hepsi Yücel’le gurur duyuyordu. Ellerini patlatırcasına alkışladılar Yücel’i. Herkes bir kere daha Türk insanın imkân verilirse neler başarabileceğini görmüştü. “Ne mutlu Türk’üm diyene!”

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Fiziksel ve ruhsal özelliklerinizi adınızı belirtmeden bir kâğıda yazarak sınıfınıza getiriniz.

– Fiziksel özelliklerim: Ben 1,40 metre boyunda ve 40 kilo ağırlığındayım. Saçlarım siyah ve dalgalı, açık tenliyim, gözlerim de kahverengi.

– Ruhsal özelliklerim: Genellikle neşeli biriyim ama duygusalım da aynı zamanda. Çabuk duygulanıp ağlayan birisiyim. Kendimi diğer insanların yerine koyup çok üzülebiliyorum. Çabuk arkadaşlık kurarım, sıcakkanlıyım.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.