Ekosistemlere etki eden biyotik faktörler nelerdir

Ekosistemlere etki eden biyotik faktörler nelerdir
Ekosistemlere etki eden biyotik faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tabiattaki canlı varlıkların hepsine biyotik faktör denir. Ekolojik sistemdeki biyotik faktörler Ekolojik nişlerine göre üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olmak üzere üçe ayrılır. Ekosistemde canlılığın devamı biyotik faktörler arasındaki olumlu ilişkiye bağlıdır.

Ekosistem, canlı ve cansız varlıkların bir arada yaşadığı ortamdır. Canlıların ekosistemler içinde hayatını etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenler, canlı ve cansız etkenler olarak ayrılmaktadır. Cansız etkenler abiyotik etkenler olarak bilinmektedir. Bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri, iklim çeşitliliği gibi etkenler abiyotik olarak bilinen etkenlerdir.

Ekosistemlere etki eden biyotik faktörler, genetik çeşitliliği, tür çeşitliliği, üreme, boşaltım, nesillerin devam etmesi gibi etkenlerdir. Üreticiler, tüketiciler, ayrıştırıcılar da biyotik faktörler arasında bulunmaktadır. Üreticiler, bitkiler ve bazı bakterilerdir. Tüketiciler hayvanlar ve insanlar ile beraber mikroskobik bazı canlılardır. Ayrıştırıcılar ise mikroskobik canlılar olmak üzere biyotik etkenlerdir.

1
1
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.