Dinî bayramlar nasıl kutlanır

Dinî bayramlar nasıl kutlanır
Dinî bayramların nasıl kutladığınız konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bayram sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğünde ve diğer birçok kaynaktaki ortak anlamı sevinç, neşe, eğlencedir. 

Ülkemizde 2 dini bayram kutlanmaktadır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. İki bayram da benzer şekillerde kutlanırken bazı farklı uygulamalar içerirler.

Ramazan Bayramı, oruç tutulduktan sonra kutlanan bir bayramdır. Sabah erken kalkıp bayram namazı kılmak için camiye gidilir. Camide namaz kılınır bayram hutbesi dinlenir. Eve gelip aile içinde bayramlaşılır anne babamızın dede nenelerimizin elleri öpülür. Aile içinde bayramlaştıktan sonra akraba komşu ile bayramlaşmaya gidilir. Çocuklar arasında şeker bayramı olarak bilinir. Bu bayramda çocuklar ikram edilen şeker çikolatayı toplarlar.

Bolluk ve bereket ayı olan Ramazan Bayramında misafir ağırlamak da köklü adetlerimizden bir diğeridir. Misafirler için güzel yemekler, sarmalar ve tatlılar yapılır. Başka tatlılar yapılsa da en çok yapılan ve yenen tatlı baklavadır. Bayramda herkes özenli ve temiz giyinir. Bayram öncesinde alışverişe çıkılıp özel kıyafetler alınır.

Kurban Bayramı da aynı şekilde kutlanır. Aradaki tek fark Allah’a teslimiyetimizi ifade etmemiz için kurban kesmemizdir. Camiye gidilir bayram namazı kılınır. Eve gelinip ailemizle bayramlaşıp büyüklerimizin eli öpülür daha sonra kurban kesilir. Kurban kesiminden sonra akrabalarımızla komşularımızla bayramlaşmaya gidilir.

Kurban Bayramının ilk gününde de Ramazan bayramında olduğu gibi namaz kılınır. Maddi durumu iyi olan kişiler kurban kesip etlerini fakir ve yardıma muhtaç kişilere dağıtır. Kurban kesecek durumu olmayan bazı kişiler ise etrafındaki yoksullara maddi yardımlarda bulunur.

Kurban Bayramında Müslümanlar kenetlenir ve dayanışma içerisinde olur. Nişanlı çiftlerden erkek tarafı kızın ailesine bayramlık hediye götürür. Gençler yaşlıların bayramını kutlar ve onlardan hayır duası alır. Bu bayramda da çocuklar büyüklerini ziyaret eder. Anadolu'nun bazı köy ve kasabalarında şenlikler düzenlenir. Meydanda düzenlenen şölene yüzlerce kişi katılır ve bayram coşkuyla kutlanır.

961
1623
2008
359
295
361
1760
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.